Галерия

Албум: Изложба

Криле за полет
Публикувано на: 2010-10-19 09:54:38

Театрална формация "Перушински" при СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен се изяви пред публика с пърформанс "Цветовете на дъгата". Това се случи на Карнавал на плодородието в гр. Шумен на 02.10.2010 г. Към театралната формация "Перушински" с ученици от VІв и Vд клас – паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство се присъединиха вокална формация "Доброплодчета", ученици от V клас с изучаване на чужд език и ученици от VІІІ клас, които през седмицата преди карнавала демонстрираха бодиарт пред ДКТ "Васил Друмев" гр. Шумен.
Формата на изявата не е случайна. Пърформанс е синтез на няколко вида изкуства – изобразително изкуство, музика, хореография, театър и литература. Той въздейства с визията на участниците и с тяхното изпълнение.
Положителното на използваната в европейските и в други държави нетрадиционна форма е това, че пърформанс е колективен творчески процес, при който почти всички участници се включват на различни етапи от подготовката до изявата.
Литературната основа, костюмите и сценичните елементи, музикалният запис и хореографията, репетициите и представянето пред публика е дело на едни и същи хора – ръководители и участници. Ръководителите на тази изява бяха Мариана Петкова, Пламен Петков – преподаватели по изобразително изкуство, Емилия Божилова – преподавател по музика и Татяна Прашанова – литературовед. Усилията на колектива бяха подкрепени от Донка Иванова – директор на СОУ "Сава Доброплодни", от нейния екип и от ръководството и организаторите в Община Шумен, които осъществиха професионално и атрактивно провеждането на карнавалния формат. Театралната формация "Перушински" беше определена да участва в ХІІ Национален детски фестивал в гр. Несебър през м. юни 2011 г.
Когато в един творчески колектив има потенциал, той се забелязва и "крилете за полет" правят възможно творците да полетят в безкрайното пространство на фантазията, традицията, новаторството и човешката култура. А младите хора на Шумен имат нужда точно от това.

Мариана Петкова

staff/picbut.jpg

Фестивал на етносите в България
Публикувано на: 2010-10-16 20:31:43

На 16.10.2010 година в Шумен в залата на общината се проведе Фестивал на етносите в България. Участниците представиха танците и музиката на българите, ромите, турците, евреите, руснаците и арменците, живеещи в България. Бяха раздадени награди от конкурса за поезия на майчин език. Журито се състоеше от поети от България и Турция. Специален поздрав направи и турският консул в Бургас. Като музикант и танцьор се представи Хюлия Хасанова Ибрямова, ученичка от СОУ "Сава Доброплодни" в 10 а клас-хуманитарен профил. От много години тя участва в състава за песни и танци към читалище "Назъм Хикмет" в Шумен.

Румяна Лъвинска

Музиката - вдъхновение, ценност и съвършенство
Публикувано на: 2010-10-08 11:52:03

На 5.10.2010 година се проведе традиционният благотворителен концерт "Музиката - вдъхновение, ценност и съвършенство" на учениците от музикалните паралелки от СОУ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" град Шумен и техните преподаватели. В концертната зала на Община Шумен те тържествено отбелязаха 1 октомври - Международен ден на музиката. В програмата взеха участие ученици, завоювали призови места в международни, национални и регионални конкурси. Набраните средства от този концерт ще бъдат използвани за закупуване на нови музикални инструменти и обогатяване на материалната база, за по-добро бъдещо развитие на талантливите деца и доразвиване на музикалните им умения. В залата сред всички гости беше и Председателят на Общински съвет – госпожа Даниела Русева. Кметът на Община Шумен - Красимир Костов изпрати цветя до участниците. Приветствени думи произнесе Директорът на училището, госпожа Донка Иванова. Аплодисментите в залата бяха знак ,че всички гости обичат великото изкуство "Музиката", че са очаровани от таланта на учениците от "Училището по изкуства". Концертът завърши с изпълнение на Училищен танцов състав - носител на първа награда от Международния фестивал "Българска роза"- гр. Приморско 2010 г.

staff/picbut.jpg

VІ МКВИ „Морски звездички”
Публикувано на: 2010-10-05 20:40:39

От 1 до 3 октомври в гр. Варна се проведе VІ Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички”. В три поредни дни млади изпълнители от България и Русия показаха своя певчески талант. Жури с председател Хайгашод Агасян оценяваше вокалните им способности. Вокалната формация „Доброплодчета” при СОУ „Сава Доброплодни” представи достойно любимото училище и получи ІІІ-та награда. Станимира Сейкова от ХІІ-ти музикален клас се класира на ІІІ-то място в категорията „Индивидуални изпълнители”.

staff/picbut.jpg

26 септември - Ден на европейските езици
Публикувано на: 2010-09-27 17:42:27

Днес, 27.09.2010 г. от 12,30 часа в СОУ „Сава Доброплодни” беше отбелязан Европейският ден на езиците, учреден от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6.12.2001 година. Цялата 2001 година беше обявена за Европейска година на езиците.
Основната цел на този ден е да поощрява изучаването и усвояването на различни езици, не само в училище, но и през целия живот на човека, да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаването им, за да повиши нивото на чуждоезичност и междукултурно разбирателство, да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.
Участници от четвърти а клас с преподавател Рени Илиева и класен ръководител Татяна Станчева поздравиха присъстващите със спектакъл, който включваше стихотворения и песни на английски език. Мултимедийна презентация илюстрираше изпълненията на песните “The wheels on the bus” - “Колелетата на автобуса”, “Calendar song” - „Песен за календара”, “I` m the musicman” – “Аз съм музикант” , драматизацията “We` re going on a bear hunt” - “На лов за мечки” и много стихотворения.
Седмокласничката Соня Обретенова допринесе за празничната атмосфера с изпълнението си на встъплението към поема от Александър Сергеевич Пушкин.
В своето приветствие главен учител Елена Станева напомни на присъстващите древната мъдрост, че който знае много езици, държи ключовете от много врати.

staff/picbut.jpg

Благотворителен концерт
Публикувано на: 2010-09-27 17:39:22

Традиционен благотворителен концерт под мотото „Музиката- вдъхновение, ценност, съвършенство” организира СОУ „Сава Доброплодни” на 05.10.2010 г. в залата на община Шумен от 18,30 часа.
В концерта участват наградени ученици от втори до дванадесети клас на училището, които изучават разширено музика или са от профил „Изкуства” – Музика, показали таланта си на международни, национални и регионални конкурси.Ще бъдат изпълнени творби в различни стилове - класика, фолклор, поп, джаз - ”Революционен етюд” от Шопен, „Рагтайм” от Скот Джоплин, „Родопска китка”, „Шопски танц”, изпълнения на гайда, гъдулка, цигулка, акордеон, пиано, китара, вокална група и др.
Събраните тази година средства ще бъдат използвани за закупуване на музикални инструменти и пособия.

Събирай разделно - спечели награди!
Публикувано на: 2010-09-23 12:51:48

Занеси Зелената точка вкъщи и я залепи на пощенската ви кутия!

Събирайте отпадъците в дома ви разделно и семейството ти може да спечели 1000 лева.

Регистрирайте се на www.ecopak.bg/greenschool
30-те училища с най-много регистрации ще получат тенис маса и комплекти за бадминтон, а това това от тях с най-много регистрации ще спечели и концерт на Мюзик Айдъл Тома, Маги и Нора в своя двор!

Спечелен проект
Публикувано на: 2010-09-23 00:09:41

СОУ “Сава Доброплодни” спечели Проект по Програма „Учене през целия живот”, Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз.
Проектът е озаглавен „Елате и бъдете ( с ) другите в Европа” и е с участието на училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Португалия и България.
В този проект учениците ще "бъдат с другите", ще взаимодействат с тях, но едновременно с това те ще "са другите”. Те ще имат възможност да участват в танци, песни, готвене, рисуване и др. заедно със свои връстници от други страни и в същото време ще бъдат насърчавани да опознаят своята родна култура и културата на другите.
По време на двегодишния срок на проекта ще има девет срещи, по една за всяка страна - участник. Учениците ще бъдат изключени от три срещи, като това ще даде възможност на учителя да организира и оценка на проекта преди и след изпълнението на конкретните задачи. Крайните изделия ще включват съвместни CD-та и DVD-та с песни, танци, игри, празници, рецепти, историческа информация, календар, включително аспекти на традицията и на интернет страница. Резултатите ще бъдат публикувани в медиите и ще бъдат качени в уеб страницата на всяко училище.

Международно лятно езиково училище 'Московия'
Публикувано на: 2010-08-13 08:28:41

Неотдавна от Русия се завърна Тамара Ангелова от ХІ „б” клас, която не само изучава руски език, но и участва в различни конкурси и олимпиади. Като награда за доброто си представяне тя имаше възможност от 06.07. до 28.07.2010 год. да посети Международното лятно езиково училище „Московия”, заедно с още осем свои връстници от различни градове на България.
Ето какво разказва самата Тамара:
„За три седмици младежи от 36 държави от Европа, Азия, Африка и Америка се събрахме на едно място, недалеч от Москва. В това райско кътче на чист въздух сред горите в Подмосковието е построен лагерен комплекс, в който ние не само учихме, а и приятно оползотворявахме свободното си време чрез различни конкурси и фестивали. Един от тези фестивали бе посветен на националните култури. Всяка от 36-те страни-участници представи традиционните си песни, танци и национални костюми. Българската делегация решихме да изиграем различни хора, но се оказа, че повечето не знаят дори Дунавско хоро. Благодарение на това, че в училище съм учила осем години хореография, успях да ги науча и на Ръченица. И така представянето ни на фестивала мина отлично.
Московия е международен лагер, в който главната цел е да се научим свободно да общуваме на руски език и за тази цел бяхме разделени на отряди (по 16-17 деца) като всички бяха от различни страни. В моя отряд имаше представители на Русия (Даша), Казахстан (Кристина), Индия (Айшани), Беларус (Анна), Швеция (Анне), Абхазия (Нина), Латвия (Агнес), Чехия (Хана), Туркменистан (Мяхри), Армения (Владимир), КНДР (Ким), Р. Корея (Ю Йонг Ил), Египет (Махмуд), Естония (Карл) и Полша (Давид). Получих доста покани да посетя тези страни. Аз също поканих новите си приятели да посетят моята родина. Повечето обещаха, че ще погостуват на нашето Черноморие.
От проведените конкурси на мен много ми хареса „Москвовидение” – подобен на Евровизия, в който всеки отряд представи песен и шоу. Не спечели моят отряд, но много се гордея, че победи авторската песен на Кристина от Кърджали и едно момче от Сърбия. Тази песен се изпълнява на шест езика (сред които български и руски) и стана голям хит в лагера.
Освен екскурзията до Москва, на която разгледахме забележителностите на руската столица, имахме и екскурзия до Сергиев Посад – град, който се явява център за производство на знаменития руски сувенир – матрьошка. Последната ни екскурзия бе до град Клин, в който има няколко музея – къщата-музей на П. И. Чайковски и музея на стъклените играчки за елха. Температурата навън беше +37 градуса, а в музея, разглеждайки играчки от миналия век, чувствахме прохладната зима и уюта на коледните празници.
Това бяха най-хубавите три седмици в живота ми. Те ми показаха как хора от различни раси, континенти, религии и традиции могат да бъдат едно цяло. Нас ни обедини руският език. Научихме се да бъдем толерантни. В този лагер се сприятелих с много младежи от различни краища на света, усъвършенствах знанията си по руски език.
Това пътуване, оставило у мен незабравими спомени, се осъществи благодарение на моите учители Елена Станева и Уляна Йорданова, които много ми помогнаха. Специално ги поздравявам и им благодаря от все сърце!”

staff/picbut.jpg

Международен рускоезичен творчески лагер
Публикувано на: 2010-07-16 12:34:51

Соня Оретенова и Раденка Христова от руска театрална палитра "Радуга" при СОУ "Сава Доброплодни" с ръководител Радка Гочева участваха в Международен рускоезичен творчески лагер в г. Агд на френската Ривиера. Участваха представители на Франция, Белгия, Русия, Швеция, Кипър и България. Соня и Раденка достойно представиха страната ни, училището и гр. Шумен. По време на обучението си в лагера, те показаха отлично владеене на руски език, комуникативност и театрално майсторство. Соня стана носител на единствената диплома за най-добра актьорска работа по време на творческия лагер. Благодарение на прекрасното представяне на нашите момичета театралният състав на училището ни с ръководител Радка Гочева получи покана от директора на лагера Людмила Тиграновна да участва в Международен театрален фестивал в Париж през април 2011 г.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]