Галерия

Международно лятно езиково училище 'Московия'
Публикувано на: 2010-08-13 08:28:41

Неотдавна от Русия се завърна Тамара Ангелова от ХІ „б” клас, която не само изучава руски език, но и участва в различни конкурси и олимпиади. Като награда за доброто си представяне тя имаше възможност от 06.07. до 28.07.2010 год. да посети Международното лятно езиково училище „Московия”, заедно с още осем свои връстници от различни градове на България.
Ето какво разказва самата Тамара:
„За три седмици младежи от 36 държави от Европа, Азия, Африка и Америка се събрахме на едно място, недалеч от Москва. В това райско кътче на чист въздух сред горите в Подмосковието е построен лагерен комплекс, в който ние не само учихме, а и приятно оползотворявахме свободното си време чрез различни конкурси и фестивали. Един от тези фестивали бе посветен на националните култури. Всяка от 36-те страни-участници представи традиционните си песни, танци и национални костюми. Българската делегация решихме да изиграем различни хора, но се оказа, че повечето не знаят дори Дунавско хоро. Благодарение на това, че в училище съм учила осем години хореография, успях да ги науча и на Ръченица. И така представянето ни на фестивала мина отлично.
Московия е международен лагер, в който главната цел е да се научим свободно да общуваме на руски език и за тази цел бяхме разделени на отряди (по 16-17 деца) като всички бяха от различни страни. В моя отряд имаше представители на Русия (Даша), Казахстан (Кристина), Индия (Айшани), Беларус (Анна), Швеция (Анне), Абхазия (Нина), Латвия (Агнес), Чехия (Хана), Туркменистан (Мяхри), Армения (Владимир), КНДР (Ким), Р. Корея (Ю Йонг Ил), Египет (Махмуд), Естония (Карл) и Полша (Давид). Получих доста покани да посетя тези страни. Аз също поканих новите си приятели да посетят моята родина. Повечето обещаха, че ще погостуват на нашето Черноморие.
От проведените конкурси на мен много ми хареса „Москвовидение” – подобен на Евровизия, в който всеки отряд представи песен и шоу. Не спечели моят отряд, но много се гордея, че победи авторската песен на Кристина от Кърджали и едно момче от Сърбия. Тази песен се изпълнява на шест езика (сред които български и руски) и стана голям хит в лагера.
Освен екскурзията до Москва, на която разгледахме забележителностите на руската столица, имахме и екскурзия до Сергиев Посад – град, който се явява център за производство на знаменития руски сувенир – матрьошка. Последната ни екскурзия бе до град Клин, в който има няколко музея – къщата-музей на П. И. Чайковски и музея на стъклените играчки за елха. Температурата навън беше +37 градуса, а в музея, разглеждайки играчки от миналия век, чувствахме прохладната зима и уюта на коледните празници.
Това бяха най-хубавите три седмици в живота ми. Те ми показаха как хора от различни раси, континенти, религии и традиции могат да бъдат едно цяло. Нас ни обедини руският език. Научихме се да бъдем толерантни. В този лагер се сприятелих с много младежи от различни краища на света, усъвършенствах знанията си по руски език.
Това пътуване, оставило у мен незабравими спомени, се осъществи благодарение на моите учители Елена Станева и Уляна Йорданова, които много ми помогнаха. Специално ги поздравявам и им благодаря от все сърце!”

staff/picbut.jpg

Международен рускоезичен творчески лагер
Публикувано на: 2010-07-16 12:34:51

Соня Оретенова и Раденка Христова от руска театрална палитра "Радуга" при СОУ "Сава Доброплодни" с ръководител Радка Гочева участваха в Международен рускоезичен творчески лагер в г. Агд на френската Ривиера. Участваха представители на Франция, Белгия, Русия, Швеция, Кипър и България. Соня и Раденка достойно представиха страната ни, училището и гр. Шумен. По време на обучението си в лагера, те показаха отлично владеене на руски език, комуникативност и театрално майсторство. Соня стана носител на единствената диплома за най-добра актьорска работа по време на творческия лагер. Благодарение на прекрасното представяне на нашите момичета театралният състав на училището ни с ръководител Радка Гочева получи покана от директора на лагера Людмила Тиграновна да участва в Международен театрален фестивал в Париж през април 2011 г.

staff/picbut.jpg

Списък на произведения по литература за Х клас
Публикувано на: 2010-07-15 12:49:14

Уважаеми ученици, ваканцията започна, но четенето продължава!
Не забравяйте,че едно от удоволствията на свободното време е срещата с хубав сюжет /бил той на филм или книга/. През настоящата учебна година по Български език и литература ще имате възможност да дебатирате върху бисери от световната класическа литература.Много от тях са филмирани.
1. Джовани Бокачо „Декамерон”
2. Мигел де Сервантес „Дон Кихот”
3. Уилиям Шекспир „Хамлет”
4. Жан – Батист Молиер „Тартюф”
5. Даниел Дефо „Робинзон Крузо”
6. Александър Дюма „Граф Монте Кристо”
7. Александър Пушкин „Евгений Онегин”
8. Оноре дьо Балзак „Дядо Горио”
9. Николай Гогол „Шинел”
10. Ги дьо Мопасан „Бел Ами”
11. Антон Чехов „Човекът в калъф”
12. Пол Верлен, стихотворения
13. Паисий Хилендарски „История славянобългарска”
14. Петко Р.Славейков „Изворът на Белоногата”
15. Любен Каравелов „Българи от старо време”
16. Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”

За следващата учебна година си закупете /втора употреба/следния учебник по литература:
ЛИТЕРАТУРА 10. КЛАС, Младен Влашки, Валери Стефанов, Александър Панов, изд. „Диоген.bg”2001

Дейнсти по проект
Публикувано на: 2010-06-27 17:43:19

Учениците от ІХ"а" и Х"а" - хуманитарни паралелки на 26 юни посетиха Мадарския конник, старините на Плиска с гроба на Карел Шкорпил и разгледаха лятната резиденция на княз Александър Батемберг в Кабиук, погалиха и расовите коне, които се отглеждат в конезавода на Коньовец. Всичките емоции на младите хора бяха "доставени" по проекта на проф. Малчо Малчев, който беше с екипа си до учениците. Исторически беседи за тези внушителни български места изнесе г-н Владев - преподавател в ШУ "Епископ К. Преславски.

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Концерт на XI ‘Б’
Публикувано на: 2010-06-25 18:16:37

СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен Ви кани на концерт на XI ‘б’ клас профил „Музика” с класен ръководител Маринела Маринова на 28 юни, понеделник, от 18,30 часа в Концертната зала на Младежкия дом. Водещи: Радосвета Костова и Коко Паносян. Програмата предвижда изпълнения във всички жанрове, в които учениците са работили през учебната година.

Майкъл Джексън – завинаги в сърцата ни
Публикувано на: 2010-06-25 18:09:04

Под това мото премина отбелязването на 1 година от смъртта на Майкъл Джексън от училищната общност на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, организирано от XI 'Б' клас с профил „Музика” и госпожа Маринела Маринова на 25.06.2010 година от 10 часа във фоайето на втория етаж в училището.
Всички поставиха на ревера си лентички с надпис “I love Mihael Jakson”. Плакат с образа на певеца-идол и надпис “Forever in our hearts!” и изпълнение на най-известните му песни създадоха носталгично – приповдигнато настроение сред присъстващите преподаватели и ученици. “Ние сме децата на света”, пяха те заедно с незабравимия Майкъл.

Сертификати Кеймбридж за различни нива
Публикувано на: 2010-06-16 07:51:48

След постигнато споразумение с ПОНСБългария ЕООД чрез г-н Камен Кущиев, регионаленпредставител за Северна България, през следващата година /2011/ в СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен ще се провеждат изпити за получаване на сертификат Кеймбридж за различните нива. Това значително ще облегчи достъпа на хората от района, желаещи да положат такъв изпит. Досега изпитите за Cambridge-сертификат за Североизточна България са се провеждали само във Варна. Проверката на изпитните материали ще се извършва в Швейцария.

Лято 2010 – да бъдем предпазливи
Публикувано на: 2010-06-15 20:01:50

На 14 юни Vв клас с класен ръководител Ася Йоцова участва в празник-викторина по Националната програма "Работа на полицията в училищата".
Петокласници от десет шуменски училища, полицейски инспектори, работещи по програмата, инспектори от детска педагогическа стая, прокурор от Районна прокуратура работиха под мотото "Лято 2010 – да бъдем предпазливи". Гости на проявата, която имаше обучителен и развлекателен характер, бяха Любомир Христов – началник на Областната дирекция на МВР и началникът на РПУ-Шумен Валентин Велев. Тя беше организирана от Областна дирекция на МВР – Шумен, Районно управление "Полиция" – Шумен и от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни(МКБППМН). Цветелина Денчева и Мелин Мехмед от VІе клас на СОУ "Сава Доброплодни" по покана на организаторите участваха в театралния етюд "Крадецът на чанта".Те помогнаха на петокласниците по-добре да осъзнаят колко лесно могат да станат жертва на кражба и какви са последствията. В сценката имаше очевидец, полицейски инспектор, експерт от Криминална лаборатория – г-н Мирчев, инспектор от детска педагогическа стая, истински прокурор – г-жа Стамболова от Районната прокуратура и представител на МКБППМН.
Песента "Дайте шанс на песента" на Вероника Тошкова от Vг клас с ръководител г-жа Радосвета Костова допринесе за доброто настроение на всички присъстващи. Участниците във викторината и състезанието по безопасност на движението получиха награди от община Шумен и фирма "НН Електроник" ЕООД.
Кулминация на проявата беше обещанието, което дадоха децата за поведението си през идващото лято:
"Ние, учениците от СОУ "Сава Доброплодни" –Шумен, желаем:
Да живеем интересно. Да сме от добрите. Да сме най-добрите. Хората да са спокойни и усмихнати около нас, затова даваме обещание.

Наши танцьори заеха първо място
Публикувано на: 2010-06-15 19:49:07

Първо място на международния фестивал "Българска роза" завоюва училищният танцов състав на СОУ "Сава Доброплодни" с ръководител Виктория Русева, в който участват ученици от пети до осми клас ЗИП-Хореография. Фестивалът се проведе в град Приморско на 10-13 юни и бе под патронажа на руското посолство. Съорганизатор беше Националното училище за фолклорни изкуства "ШИРОКА ЛЪКА". В надиграването взеха участие 12 ансамбъла от Русия, Украйна, Казахстан, Българияи Гърция, като участниците от страната бяха от седем състава. С всички тях успяха да се преборят шуменските танцьори благодарение на перфектното си изпълнение на шопски танц и за пореден път накараха града ни да се гордее, като завоюваха първото място.
Различните на този фестивал бяха Лора Иванова от Vг клас, изпълнител в категория класическо пеене с преподавател Радосвета Костова, Ферай Нури от ІХ клас и Николай Веселинов от Х клас, клавирни изпълнители спреподавател Маринела Маринова. Публиката прие възторжено "Over The Rhainbow" в изпълнение на Лора и "Рагтайм" Скот Джоплин в изпълнение на клавирното дуо Ферай и Николай. Ферай изпълни с много чувство и "Фънки-етюд" от Борис Карадимчев, бляскава съвременна творба.

staff/picbut.jpg

Проверка на способностите по Инф. технологии
Публикувано на: 2010-06-15 17:41:22

Списъкът на учениците за явяване на проверка на способностите по Информационни технологии е публикуван в раздел ПРИЕМ > 5 КЛАС. Може да бъде разгледан и чрез директна връзка от ТУК

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]