Нови успехи на млади математици
Публикувано на: 2010-06-11 16:42:15

На 05.06.2010 г. от 10:00 ч. в сградата на Софийската математическа гимназия се проведе Националният кръг на математическо състезание "Европейско кенгуру" 2009/2010г. (възрастова група 2–12 клас). То се организира и провежда от Съюза наматематиците в България във всички по-големи градове, а координирането и контролътна дейностите по провеждането на националния кръг се осъществяват от експерта поматематика в МОМН със съдействието на Асоциацията за развитие на образованиетои Фондация "Млада България". Националният кръг включва 5 теми с по 5 тестови задачи с избираем отговор, 1 задача със свободен отговор и 1 задача с описание на решението за следните възрастови групи: 3–4 клас, 5–6 клас, 7–8 клас, 9–10 клас и 11–12 клас. Времето за работа на учениците на всеки от кръговете е 75 минути. Началотона състезателния ден за всеки кръг е 11.00 часа. За всеки верен отговор на задачите с избираем и свободен отговор от областния и националния кръг се присъждат 5 точки, а за грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Задачите с описание на решението от националния кръг се оценяват от 0 до 10 точки.С този труден регламент отлично се справи ученичката от IV а клас на СОУ "Сава Доброплодни" Зорница Йорданова Димова, която зае пето място във възрастовата група 3-4 клас. Класен ръководител на Зорница е госпожа Мария Папазова, а за състезанието я подготви Албена Иванова – учител по математика и информатика в училището.

Нац. кръг на състезанието 'Лингвистично кенгуру'
Публикувано на: 2010-06-08 14:20:55

Ученичката от 6 а клас на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен Ралица Благоева Белчева е класирана на Първо място във втора възрастова група по английски език - 5-6 клас на Националния кръг на състезанието “Лингвистично кенгуру”, което се проведе в София на 5 юни тази година. Състезанието “Лингвистично кенгуру” се провежда на 5 езика: английски, френски, немски, испански и руски и в 5 възрастови групи.
Формата е тест, който за петте възрастови групи включва 40 въпросa, от които 20 с пет избираеми отговора. Всеки верен отговор носи 4 точки. Останалите 20 въпроса, които включват проверка на общата култура, са от областта на историята и странознанието на Великобритания и са със свободен отговор. Всеки верен отговор носи 6 точки. Резултатът на Ралица е 190 от 200 възможни точки.
Тя изучава английски език от предучилищна възраст. От втори клас е ученичка на СОУ „Сава Доброплодни”. Освен в часовете при госпожица Даниела Савова, която и преподава за втора година, Ралица два пъти седмично посещава и допълнителни уроци по езика.От значение за нея е и вторият език, който изучава в училище - руски. Един от въпросите, на който е трябвало да отговаря е „Кой е основал град Санкт-Петербург?”
Госпожица Савова споделя, че в учебните часове Ралица работи бързо и точно, с желание и интерес и затова тя и подготвя и допълнителни учебни задачи.
Почетното четвърто място в първа възрастова група – 3-4 клас зае Аселя Ерлановна Исмолдаева, от IV а клас с преподавател по английски език Рени Илиева и класен ръководител Мария Папазова.
Националното класиране се публикува в сайта на фондация Млада България.

Наградени млади художници
Публикувано на: 2010-06-02 21:17:18

В първите дни на месец юни 2010 година 4 деца от II в клас с класен ръководител Мирослава Лечева и преподавател по изобразително изкуство Мариана Петкова получиха награди от конкурса на НЧ „Пробуда” и Къща-музей Панайот Волов ”Българската народна приказка в картини”. Това са Калоян Кавръков - първа награда, Виолена Велкова– втора награда, Тереза Славчева– трета награда и Владимир Димов – поощрителна награда. Юлиян Радев от същия клас беше отличен с трета награда в конкурса за ръчно изработени картички за деца от първи до четвърти клас на Клуб „Интеракт” – Шумен, които на първи юни бяха подарени на деца от домовете за сираци в областта.

staff/picbut.jpg

Здравно образование
Публикувано на: 2010-06-02 19:14:51

Урок на тема „Съвременна контрацепция” се състоя на 2 юни 2010 година в Х б клас на СОУ „Сава Доброплодни” с класен ръководител г-жа Мадлена Косева.
Медицинският специалист Гладиола Георгиева беше включена в обучение по инициатива на Гедеон Рихтер АД – България и община Шумен и поднесе съвременна информация на учениците за традиционни и модерни методи на семейно планиране и предпазване от нежелана бременност. Гост по време на представянето беше госпожа Румяна Рачева, старши експерт по социални дейности и здравеопазване в община Шумен.
Беседа на тази тема се състоя във всички десети класове на училището.

Примерни задачи за прием - 5 клас Инф. технологии
Публикувано на: 2010-06-02 11:26:46

Публикувани са примерните задачи за проверка на способностите за паралелка с разширено изучаване на Информационни технологии в 5 клас. Задачите се намират в раздел "Прием > V клас" на интернет страницата на СОУ "Сава Доброплодни".
Директна връзка -> ТУК

Национална олимпиада по Инф. технологии
Публикувано на: 2010-06-01 09:38:05

На проведената от 28.05 до 30.05.2010 г. в гр. Варна Национална олимпиада по Информационни технологии, СОУ "Сава Доброплодни" за пореден път се доказа като лидер сред училищата в подготовката на ученици по Информационни технологии. До финалния кръг бяха допуснати три проекта с автори Радостин Хр. Маринов, Янислав Г. Колев и Денислав М. Георгиев от V клас. Ръководител на учениците бе Ангел Ст. Ангелов, а техен консултант Мариана З. Георгиева. Защитаваните проекти бяха в категориите Web сайт и Мултимедия, като в тях се състезават ученици от V до VII клас. Освен защитата на проектите учениците положиха и тест, които е основната образуваща оценка от олимпиадата. И тримата участници заеха места в първата десетка, като общо участниците в двете категории бяха над 200.

ІІ Национален фестивал на мажоретния танц
Публикувано на: 2010-05-28 18:41:37

На 15 и 16 май 2010 г., в гр. Шумен се проведе Национален фестивал за мажоретки "Мадарски конник". Нашето училище се представи с два състава на възраст ІV клас и VІ-VІІ клас. По-малките мажоретки спечелиха второ място в категория "Танц с помпони", а каките се зарадваха на второ място в категория "Параден корпус". И двата състава бяха наградени с купи и грамоти.

staff/picbut.jpg

Дарение на ученици
Публикувано на: 2010-05-21 18:36:59

Учениците от Клуб „Български сърца” с ръководители Мария Филиповна Кофова и Инна Михайловна Петрова от средното училище в село Кулевча, район Сарата, област Одеса на Република Украйна получиха от СОУ „Сава Доброплодни” учебници, книги и помагала, които те ще използват при изучаването на български език.
Дарението им беше поднесено от педагогическия съветник Румяна Буковалова, която беше включена в делегацията по поводът честването на 180–та годишнина от основаването на селището. През 1828-29 година, след Руско-турската война, с изтеглянето на руските войски на ген. Дибич се изселва и част от населението на Кюлевча.
Сега 98% от жителите на украинското село Кулевча са етнически българи и се гордеят с българския си произход. Те проучват информация за корените си и са съхранили българските обичаи, песни и традиции. Самоопределят се като българи, обичат всичко българско и са изключително гостоприемни. От 3 години задължително изучават български език. За учениците от начална степен е организиран кръжок по български, в който се разучават български песни, фолклорни танци, обичаи, а мечтата им е да видят родината си.

Изложба на наши ученици в Нови пазар
Публикувано на: 2010-05-21 10:04:22

Ученици от VІг VІІг и VІІІа клас - паралелки с разширено обучение по изобразително изкуство от СОУ "Сава Доброплодни" гостуват със свои творби в градска художествена галерия "П.Персенгиев" град Нови пазар.
Изложбата е посветена на празника на българската просвета, култура и славянската писменост - 24 май. Откриването се състоя на 20 май от 17.30 часа и бе представено от директора на галерията Димитър Гроздев и преподавателката на учениците Виолета Петрова, а представители на художниците-тийнейджъри бяха ученичките от VІІІа клас Вяра Лазарова и Илияна Валентинова. На изложбата са експонирани 50 творби, като техни автори са девет осмокласници, седем ученици от VІІг клас и шестокласничките Симона Йоскова, Павлена Мирославова и Камелия Рахнева.
Още с влизането в залата на галерията посетителите ще бъдат огряни от слънчевите багри на "батиците" на Илияна и Аслъхан от VІІІ клас. После зрителите ще могат да видят творбите на Симона и Вяра изпълнени в същата техника. Експонирани са копия на икони на Вяра, Яница, Моника - VІІІа клас и Николета, Цвети, Йоана, Стефаниел - VІІг клас, изработени в часовете по изобразително изкуство-ЗИП, посветени на българската иконопис. Впечатляващи с оригиналността си и прецизното изпълнение са декоративните композиции на Тодор, Йоана, Стефаниел, Габриел, Павлена и Симона, архитектурните пейзажи и натюрморти на Теодора, Ивета, Вяра, Аслъхан и портретите на момичета на Камелия, Яница и Станислав. Усмивка предизвиква "Бонбонения капитан" на седмокласника Кристиян. А гостите просто онемяха от моливните портрети на седмокласничките Карина и композициите на Мария изпълнени в стила "манга", които нарисуваха своите творби специално за изложбата.
Ще можете да посетите изложбата до 30 май в градска галерия "Петър Персенгиев" – Нови пазар.
Очакваме Ви!

staff/picbut.jpg

От Шумен през Варна към Москва
Публикувано на: 2010-05-20 08:33:04

Тамара Ангелова от Х„б” клас получи награда в Националния конкурс за есе на тема: „Ние сме против войната”. Изявата бе посветена на 65-та годишнина от Победата във Втората световна война. Конкурсът бе организиран от Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и се проведе под патронажа и за наградата на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.
Настоящата година определено е щастлива за Тамара, тъй като тя ще има възможност да участва и в лятното езиково училище „Московия” от шести до двайсет и осми юли. Там тя не само ще усъвършенства знанията си по руски език, но и ще се наслади на богата културна програма, ще посети много забележителности на руската столица и, разбира се, ще намери нови приятели.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]