Образованието е пътят към възвръщането на българското величие, познато от времето на цар Симеон  – с този акцент в речта си вицепрезидентът на България г-жа Илияна Йотова се обърна към лауреатите в Международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ”, сред които бе и шестокласникът от СУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен Александър Маджаров. Конкурсът се провежда в две основни направления – литературно и художествено. При благоприятно развитие на пандемичната ситуация творбите на участниците ще бъдат представени и в сградата на президентството в деня на отворените врати.

 

Възпитаникът на преподавателката по български език и литература в СУ „Сава Доброплодни” г-жа Нора Баланска бе отличен с първо място от журито с председател проф. Евгений Сачев за своето есе, посветено на Велики Преслав – град, който според Александър се е „превърнал в символ на величието на българщината, за която говорим често с гордост и тъга и за която мечтаем в моменти на изпитания”.

 

Да уважат постиженията на участниците, освен г-жа Йотова, под чийто патронаж се провежда форумът, на тържествената церемония сред официалните лица бяха още областният управител на област Шумен г-н Валентин Александров, заместникът му г-н Сашо Евлогиев и кметът на Велики Преслав – г-н Янко Йорданов. Красивата природа около Археологическия музей „Велики Преслав” бе декор на празника на родолюбието, на който присъстваха множество гости от цялата страна – участници, родители, преподаватели. До нови срещи след една година си пожелаха организатори и гости на финала на събитието.