Близо 1000 деца ще участват в IX-то издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се състои в периода 1-2.06.2024 г. в Шумен. Организатори на форума са Община Шумен, Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен и е част от календара на Министерство на образованието и наука.

Днес на пресконференция в Община Шумен Даниела Савчева – началник на отдел „Образование, наука и развитие“ в общината, директорът на училището Албена Неделчена, г-жа Емилия Божилова – учител по естрадно пеене и г-жа Дарина Бошнакова – учител по народно пеене – координатори на конкурса представиха пред журналисти програмата и екипите от жури, които ще оценяват участниците.

Ежегодното събитие дава сцена за изява на талантливи деца и младежи на възраст от 5 до 19 години, като тази година заявки са подали участници от над 22 населени места (Стара Загора, Плевен, Монтана Велико Търново, Ловеч, Добрич, Дупница, Харманли, Варна, Търговище, Разград, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав, Русе, Горна Оряховица, Смядово, Котел, Силистра, с. Тополи – обл. Варна, с. Калипетрово – обл. Силистра и други) от училища, центрове за личностна подкрепа и читалища. Талантите ще се състезават в три основни раздела: „Музика“ – популярна, класическа и народна; „Изобразително изкуство“ и „Надиграване“.

Официалното откриване на конкурса и награждаването на лауреатите в направления „Изобразително изкуство и дигитална рисунка“ ще се проведе на 01.06.2024 г. от 10:30 ч. в двора на СУ „Сава Доброплодни“- гр. Шумен.

Жури с председател художникът и носител на Наградата на Шумен за изкуство и култура Мариана Петкова оцени 650 творби на тема „Музика в багри“.

В раздел „Музика“ направление „Класическа музика“ ще се проведе в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ – Шумен. Конкурсната програма започва в 9:00 ч. Жури с председател Славил Димитров – диригент на Националния филхармоничен хор, председател на Българския хоров съюз, диригент на Младежка филхармония към НМУ „Любомир Пипков” – София ще оценява 40 участници, разпределени във възрастови групи в две категории – индивидуални изпълнители – цигулка, пиано, китара, акордеон и инструментални формации.

Поп певицата и композитор Теди Кацарова е председател на журито в направление „Популярна музика“, което ще оценява 92-ма участници, разпределени във възрастови групи в две категории – индивидуални изпълнители и вокални формации. Конкурсната програма ще се проведе в актова зала на ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ – Шумен. Надпреварата започва в 11:00 ч., и ще продължи на следващия ден – 2.06.24 г. Звездното жури допълват Мирослава Кацарова – джаз изпълнител, организатор на джаз фестивали и радиоводещ в Jazz FM. Евелина Палакова – вокален педагог с дългогодишен опит, работи в Арт Войс Център в гр. Пловдив – водеща музикална школа в България.

Направление „Народна музика“ ще се проведе на открита сцена в СУ „Сава Доброплодни“- гр. Шумен. Заявки за участие са подали 123 индивидуални изпълнители, от които 21 инструменталисти – гайда и кавал и 89 народно пеене. 13 са вокалните формации, които ще изпълняват български фолклорни песни. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Сашка Ченкова – вокален педагог, главен учител в НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел. Тя е диригент на Квартет „Абагар”, член, консултант и председател на много мащабни  фолклорни събития, автор на сборници с народни песни  и  музикална литература. Певицата и партньор на СУ „Сава Доброплодни“ – Цветелина и д-р Данаил Енчев – преподавател по гайда, камерна музика  и оркестри в НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел, музикален консултант и автор на сборници по гайда допълват квалитетното жури.

Раздел „Надиграване“ ще се проведе в Младежки дом – Шумен и ще започне в 10:00 ч. на 1.06. над 120 деца ще представят богатството на фолклорните танци Те ще бъдат оценявани от жури в състав Любчо Василев – Главен художествен ръководител на ПФА „Мизия” – Търговище и Боряна Колева – главен художествен ръководител на ДТА „Веселяче“, носител на „Златна значка на град Шумен“.

По регламент във всички раздели се присъждат следните отличия: Награда на кмета на община Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди; Специални награди – „Откритие на конкурса“, „Най-малък участник“ и колективни награди.

Награждаването на лауреатите в направления „Народна музика“, „Класическа музика“, „Популярна музика“ и в раздел „Надиграване“ ще се състои след приключване на конкурсните програми в съответните зали.

 

Пълната програма по направления е поместена на сайта на СУ „Сава Доброплодни“

www. suizku.com  –  панел „ЗА УЧИЛИЩЕТО“ – раздел „КОНКУРСИ“.

 

Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен изказва своята благодарност на дарители и спомоществователи, сред които хотел Орбита, Пекарна Рикс, хлебопекарна Джиго, торти Детелина и фирмите: Херти АД, България Пласт Трейд ЕООД и UNIGLASS.