Талантливата Бояна Димитрова от IXб клас, която участва със своя творба в VII-я национален литературен конкурс “И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!” 2020 г. на тема “Разказ в 10 изречения”, бе оценена високо от журито, включило разказа ѝ в селекцията за публикуване. В престижния конкурс, организиран от Фондация “Шанс за децата и природата на България”, участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина. Според оценката на организаторите, Бояна е сред петте изключително талантливи деца, които не участват в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса.

 

Лилиана Славова, председател на Фондация “Шанс за децата и природата на България“, коментира: “Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни”.

 

Председател на журито на конкурса бе Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”, директор на програма “Христо Ботев” на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, а негови членове – писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова.

 

Бояна, която се отличава със своя естетически усет, чувствителност и силна индивидуалност, е възпитаничка на СУ „Сава Доброплодни“ от първи клас, в паралелките с разширена подготовка по изобразително изкуство. През последните две години нейна преподавателка по български език и литература е г-жа Мадлена Косева.