С викторина по БДП между учениците в начален етап СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен отбеляза Международния ден на велосипеда. Състезанието между класовете се състоеше от 4 кръга. В първия децата решаваха тест, свързан с правилата за движение по пътищата, във втория представител от всеки клас трябваше да избере 5 елемента от задължителната екипировка, необходима на един велосипедист. Прецизното управление на тротинетка или колело за време бе в основата на трети кръг, а четвъртият включваше подреждане на пъзел, пресъздаващ ситуация от пътната обстановка.

Децата демонстрираха своите знания и умения под зоркия поглед на началника на сектор „Пътна полиция“ – Шумен – главен инспектор Веселин Георгиев и неговите колеги. На финала те раздадоха подаръци, а гл. инсп. Георгиев изнесе беседа относно правилата за управление на велосипед в градски условия и извън населени места.

Учениците получиха и информационни брошури, изработени по проект на Клуба по роботика в 8 клас, а неговите членове бяха и асистенти при провеждане на викторината.

Финалното класиране подреди паралелките така:

В първи клас първо място зае 1.а, второ място – 1.г, трето – 1.б.

При вторите класове първенци станаха 2.б, второто място бе за 2.в, третото за 2.а.

Оспорвано бе състезанието при третокласниците, където бяха излъчени двама победители – 3.г и 3.а. Второто място си разделиха 3.б и 3.в.

4.а се класира на първо място при четвъртите класове, следван от 4.в. – второ място и 4 б. – трето място.

Практически съвети дадоха на малките ученици представителите от шуменския велоклуб „Илчов баир“ – Данаил Денчев, Захари Николов и Станимир Стоянов, който направи и демонстрация как се поправят спукана гума. От днес на разположение на учениците от СУ „Сава Доброплодни“ ще бъде и първата стойка за ремонтиране на велосипеди, монтирана в двора на училището.