За пръв път в България между 13 и 17 октомври в чест на първият програмист в историята – графиня Ада Лъвлейс, се проведе виртуалния хакатон #AdaHack2021, част от глобалната инициатива Teensinai.

Хакатонът има за цел да вдъхнови и запознае момичета и момчета в страната, на възраст между 12 и 18 години, с възможностите, които изкуствения интелект предоставя в полза на човечеството.

Възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“, с преподаватели Лейля Басриева и Мадлена Станчева се предсатвиха брилятно заедно с техните съотборници от различни градове в страната.

На първо място  в Girls in AI Bulgaria | ADL Hackathon 2021, бяха класирани отборът на Алейна Йозаева Реджебова от 6. в клас. Те ще предсатвят България на международния  International demo days 2021 на 10 ноември. Също така получават електронни четци Kindel, по 100$ за книги в Amazon и безплатен курс по избор до училищна академия Telerik.

На второ място се класираха отборът на Теодора Свиленова Тодорова, които впечатлиха съдиите с техния проект. „Момичетата Самураи“ печелят 6 месечен абонамент в Storytel.

Поздравления момичета! Гордеем се с Вас!