С награда на международния конкурс „Заедно в XXI век“   бе удостоен Димитър Стойков от 8. клас в СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен. Той се съревновава в категорията „Творби на руски език“ с филм, в който представя събития и паметници от Руско-турската освободителна война в град Шумен. Филмът бе високо оценен и Димитър Стойков получи още една специална награда от посланика на Руската федерация в Република България. В категория „Творби на руски език“ също бяха удостоени с награда Теодора Свиленова и Виктория Пламенова от 6. клас.

 

За изпълнение на руски език за рецитация наградени са Магдалена Гинева от 4. клас, Берин Алиева от 6. клас, Георги Йорданов  11. Клас, а за изпълнение на песен  Станимира Младенова от 12. клас, Мина Илиева от 8. клас и Рада Илиева от 12. клас.

 

 

Петокласничката Александра Банова е с поощрителна награда в категория „Творби на руски език“ като   впечатли журито със своето прочувствено есе на руски език „Наша память. Рассказы прадеда о войне“ .

 

Учениците от СУ „Сава Доброплодни“ са единствените наградени участници от област Шумен на Международния конкурс „Заедно в XXI век“, 2021 г. Те представиха достойно не само своето училище, но и областта.

 

В рамките на международния конкурс и ръководителите на талантливите ученици – Любов Кула, Мадлена Станчева, Татяна Прашанова, също бяха удостоени с награда за своята учителска и наставническа роля.

 

Конкурсът се организира от фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет с участието на: Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България, под патронажа на Посолството на Руската федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

 

Тази година международният конкурс се проведе под наслов: „Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир!“. Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите, които с помощта на своите родители и учители, да се запознаят с многовековната история и настоящето на сътрудничеството между България и Русия, между България и други приятелски страни, да осмислят важността на диалога, приятелството и солидарността в борбата за мир.