Среща – разговор на гимназисти от СУ „Сава Доброплодни“

с доц. д-р Т. Тенева – преподавател по методика на литературното обучение

в ШУ „Епископ Константин Преславски

 

 

Ученици от деветите и десетите класове на СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, бяха предизвикани да погледнат на литературата от изненадващ ъгъл – като на игра на живот. Провокира ги гост-лекторът от Катедрата по история и теория на литературата към ШУ „Епископ К. Преславски“ – доц. д-р Теменуга Тенева, посветила професионалния си живот на методиката на литературното обучение.

На 16 ноември 2023 г. в арт пространството на училището тя представи пред гимназистите тезата си, „че различното присъствие на литературата в сегашността на човечеството е един от малкото останали корективи на неговата човечност“. И не, не прозвуча по научному сухо, а вдъхновяващо – както заради емоционалния заряд на доц. Тенева, така и поради избраните примери – от  познати на учениците творби на български автори и от стратегическата компютърна игра World of Warcraft. Скептичните полуусмивки на „геймърите“ сред аудиторията бързо преминаха в неподправен интерес, а минутите на учебния час се изнизаха неусетно.

Вълнуващ бе този разговор и за присъствалите преподаватели по литература – самите те възпитаници на доц. Тенева, избрали да я представят пред „своите деца“ като „учителката на учители“.

Срещата бе осъществена в рамките на националната инициатива „Ден на четенето“, на която СУ „Сава Доброплодни“ е посланик. През месец ноември 2023 г. фондациите „Българска книга“ и „Четене“ поставят основите на тази кампания в България с надеждата тя да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година.