Първият национален Ден на четенето в България, за който са заявили участие над 174 000 души, е организиран от фондациите „Българска книга“ и „Четене“ с надеждата да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година.

 

Училищната общност на СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, припознава мотото на кампанията „Четенето дава възможности!“ като свое и става посланик на инициативата,  включвайки се с всички свои 1400 ученици, защото да мотивираме възпитаниците си да четат, е част от стратегията ни като образователна институция. В тази връзка през седмицата от 13 до 17 ноември 2023 г. с учениците от различните образователни етапи бяха организирани събития, посветени на четенето – най-малките рисуваха любимите си литературни герои и четоха техните истории, седмокласниците и осмокласниците участваха в интерактивна игра със с акцент върху четенето с разбиране, гимназистите се срещнаха и дискутираха играта (на) живот в литературата с преподавателката от Катедрата по история и теория на литература в ШУ „Епископ К. Преславски“ доц.  д-р Теменуга Тенева.

 

Днес, на 17 ноември, във всяка класна стая на СУ „Сава Доброплодни“ погледът се спира на една и съща гледка – ученици, потънали за кратко в онзи свят на магия и ценности, който успява „да те измъкне от истината, за да разбереш, че си човек“.

 

Празникът на четящите хора отбелязахме и с още две инициативи – разговорът на любознателните ученици от IVа клас с човека, посветил професионалния си живот на детската литература – проф. д.н. Младен Енчев, и онлайн срещата на VIIIг клас с г-жа Венета Гаврилова – водеща на предаването „За думите“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

За приятелството, доверието и благородната лъжа си говориха четвъртокласниците с проф. Енчев. Топлият му баритонов глас ги потопи във вълшебния свят на „Невидимото дете“ от Туве Янсон, а въпросите, които им зададе след четенето, ги провокираха да премислят, усещат и реагират. Текст с правопис от преди правописната реформа през 1945 г. разчитаха заедно гостът и малките му домакини, за да им припомни, че езикът се развива и променя, но най-ценното му произведение си остава събрано между кориците на книгите.

 

Предизвикваща размисъл бе и срещата на VIIIг клас с г-жа Венета Гаврилова. В необичайното си амплоа на интервюирана тя отговаряше на въпросите, които ѝ задаваха осмокласниците. А те питаха – за професията на журналиста, за мисията му, за фалшивите новини, за това как се избира този професионален път… Интересно им беше и защо преди три години, след една инициатива, отново свързана с четенето (#саватачете), ги бе забелязала и поканила в предаването си. Защо „думите“ са важни…

 

На финала на тази пълна със смисъл и дух седмица да се върнем към началото и да си припомним защо се включихме в кампанията. Кратката равносметка затвърди убеждението ни, че умението и желанието за четене се възпитават у младите хора с личен пример, че четящите хора трябва да бъдат видими, а четенето да се “рекламира” като престижно занимание. Защото обичаме и ценим четенето във всички негови форми. Защото само то успява да ни убеди, че щастието е в „простичката картинка от живота“.