Наградата “Дигитално училище на годината за 2021” е присъдена на СУ “Сава Доброплодни” в Шумен, съобщава в писмо до директора на училището д-р Албена Иванова-Неделчева председателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси. От името на училището д-р ИВанова-Неделчева ще получи приза в петък на церемонията “Кмет на годината 2021” в Sofia Tech Park. Това е поредното “забелязване” на най-голямото шуменско училище от страна на неправителственото сдружение, което е част от инициативата на Европейската комисия Digital Skills and Jobs Coalition.  Преди три години в съвместна инициатива с МОН то избра учителя от СУ “Сава Доброплодни” Ангел Ангелов за “Дигитален посланик в час и клас”.

Д-р Албена Иванова-Неделчева

“Изненадана съм, защото не сме кандидатствали специално за подобно признание, а то е резултат от представянето на нашите ученици и учители на национален кръг на олимпиада по информационни технологии като брой ученици, високи постижения на учениците ни на международни изяви и среден резултат на училището от националното външно оценяване на дигиталните компетентности. Наред с това, че СУ “Сава Доброплодни” е известно като училище на изкуствата и езиците, все повече се утвърждаваме като дигитален център в ШУмен и Североизточна България.” – коментира престижното отличие директорът на СУ “Сава Доброплодни”.

Екипът на Дигитална национална коалиция е анализирал резултатите на всички училища в България за учебната 2020-2021 година по следните критерии: брой на учениците, класирани в националния кръг на олимпиадата по информационни технологии, брой на учениците класирани на националния кръг на олимпиадата по информатика, високи постижения на учениците на международни изяви, среден резултат на училището от Националното външно оценяване на дигиталните компетенции.

“Наградата “Дигитално училище на годината за 2021″ отразява както високо общо ниво на владеене на дигиталните компетентности на учениците в училището, така и върховите постижения на най-изявените сред тях на национални и международни състезания и изяви за учебната 2020-2021 година.” – обясняват организаторите.

“Съвременното образование и подготовката на децата за предизвикателствата на утрешния ден изискват обединяване на усилията на всички обществени фактори от местно и национално ниво. Вярваме, че местните власти имат своята ключова роля за дигиталната трансформация във всички сфери на обществото, но най-вече в грижата за образованието на децата.” – се казва още в писмото на Гергана Паси.