Прояви, посветени на патронния празник

на СУ „Сава Доброплодни“

 

 

Седмицата, посветена на патронния празник на СУ „Сава Доброплодни“, прегърнала мотото „Сава Доброплодни на 201 години – от началото на българския театър до съветите за здраве“, извървя уверено пътя към своята кулминация – звуково-светлинното шоу „Доброплодните дела оживяват в звук и светлина“, на което  се насладиха много ученици, учители, гости и приятели на училището. Специални гости на празника бяха областният управител на област Шумен – г-н Венцислав Венков, председателят на Общинския съвет в Шумен – г-жа Ася Аспарухова и заместник-ректорът на ШУ “Епископ К. Преславски” – проф. д-р Чавдар Сотиров.

 

Приветствие на д-р Албена Иванова-Неделчева – Директор на СУ „Сава Доброплодни“

 

 

 

Празничната програма започна на 29 ноември (понеделник) с експозицията „Възрожденската епоха в Шумен“ в училищната галерия. Изложбата включва произведения на ученици от VІІ клас, взели участие в училищен конкурс, иницииран по повод празника. По-късно през деня с всички паралелки беше проведен тържествен час на класа.

 

На 30 ноември с традиционния за училището ритуал в доброплодство бяха посветени най-малките – учениците от първите класове.

 

 

Желаещите да се запознаят с живота на Сава Доброплодни могат да го направят, като прочетат, разгледат и послушат на адрес https://suizku.com/ електронната книга „Ние познаваме живота и делото на Сава Доброплодни“. Наред с интересните факти от живота на училищния патрон, тя включва и творбите на отличените в конкурса за съчинение, есе, комикс, песен, стихотворение, видеоклип или презентация ученици от VІІ клас. Конкурсът бе проведен под надслов „Многоликият Сава Доброплодни“.

Седмокласници бяха и участниците в оспорваната онлайн викторина „Делото на Сава Доброплодни през погледа на учениците“.

 

 

В деня преди рождената дата на Сава Доброплодни в доброплодство  бяха посветени и новопостъпилите петокласници, а признателната училищна общност поднесе венец при паметната плоча на патрона си в двора на училището. Натовареният с инициативи четвъртък продължи с щафетните игри „Здрави и силни Доброплодчета“, в които учениците от V клас премериха знания и ловкост.

На рождения ден на патрона на училището – 3 декември, бяха поднесени цветя при паметната плоча на Сава Доброплодни пред НЧ „Добри Войников“.