„Категорично да“ е отговорът на преподавателката по български език и литература от СУ „Сава Доброплодни“ Нора Баланска, отличена с първо място в категория „Учители“ на Националния образователен конкурс за истории с дигитални карти.

Конкурсът под надслов „Дигитални истории от училището и университета“ е иницииран от ЕСРИ България в партньорство с Министерството на образованието и науката, водещи образователни организации и медии по повод провеждането на Световния ГИС Ден в България на 17 ноември 2021 г. и като част от програмата “ГИС в училище”. Реализира се в три категории: „Учители“ (за учебен материал в стори мап, създаден с помощта на ArcGIS StoryMaps чрез визуализиране на материала по нов, иновативен и лесен за усвояване начин с уеб карти, снимков и текстови материал); „Студенти и докторанти“ (за завладяваща история от университета, проект, интересна за автора или обществено значима тема в стори мап, създаден с помощта на ArcGIS StoryMaps) и „Ученици“ (за дигитална история от училище или друга увлекателна и интересна за автора тема, разказана в стори мап с помощта на ArcGIS StoryMaps).

Проектът на г-жа Баланска: „Пътят към безсмъртието“ (литературно упражнение върху Ботевото „На прощаване“), интегриращ усъвършенстването на литературни, географски и исторически познания у седмокласниците, е оценен от жури в състав: проф. Теменужка Бандрова (ръководител катедра “Фотограметрия и картография” в Университета по архитектура, строителство и геодезия; председател на УС на Българска картографска асоциация и вицепрезидент на Международната картографска асоциация),  доц. д-р Ваня Стаменова (водещ учен в областта на дистанционните изследвания и географските информационни системи; през последните 15 години работи в Института за космически изследвания и технологии към БАН), д-р Стефан Стаменов (главен асистент в Института за космически изследвания и технологии към БАН) и доц. д-р Пенка Кастрева (от катедра “География, екология и опазване на околната среда” в ЮЗУ “Неофит Рилски”).

Освен сертификат за първо място, победителката получава материални награди, сред които ваучер за книги, специализирано ГИС обучение, абонамент за списание National Geographic България, публикация в онлайн изданието на сайта на списанието и др.

Отличените в конкурса дигитални истории могат да бъдат видени на адрес https://teach-with-gis-bulgaria-esribulgaria.hub.arcgis.com/pages/winners_storymap_contest.