Може ли въздухът да бъде затворен в плик? Какво е да си писар в Древен Египет? Как се „прави“ скала от сапун? Ягодата има ли ДНК?

 

Това са само част от въпросите, на които получиха отговор от 13 до 15 март 2023 г. учениците и учителите от СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, ОУ „Васил Левски“ – гр. Българово и ЧСУ „Мечтатели“ – гр. Варна, гостуващи на СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен в рамките на обмен на иновативни практики по НП „ Иновации в действие“.

 

Националната програма „Иновации в действие“, чиято основна цел е да бъде споделен добрият опит между училищата, дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в избрано училище-партньор.

 

За гостите беше подготвена динамична и предизвикателна програма, чието начало бе поставено само час след настаняването им с посещение на Регионалния исторически музей в гр. Шумен и интерактивната игра „Опознай Шумен“. Мисиите, които отборите трябваше да изпълнят за 24 часа, гарантираха както запознаването им с някои от най-забележителните места в града ни, така и забавление в приятелски конкурентна среда. Път към победата; Да яздиш мечка; Eye of the tiger – Снимайте се, докато изкачвате стъпалата към Арена Шумен; Варна, пристанище на Шумен; Треска за танц; Ахой, Капитане!; Караоке звезда са само част от имената на предизвикателствата, които трябваше да преодолеят отборите на трите гостуващи училища.

Така, емоционално подготвени за взаимодействие и иновации, бяха посрещнати на следващия ден, за да се запознаят със специално създаденото за учениците на СУ „Сава Доброплодни“ пространство за наука и изкуство – STEM центъра и арт пространството на трансформирания бивш тавански етаж.

 

В час по СТЕМ лаборатория под ръководството на г-жа Виолина Иванова учениците от IA клас наблюдаваха, разпознаваха и обясняваха едни от най-характерните свойства на въздуха.

 

Още с първия проведен експеримент, „затваряйки“ въздух в найлонов плик, доказаха, че въздухът е навсякъде около нас, че има обем, няма мирис и е прозрачен.

Отново с опити откриха, че въздухът непрекъснато се движи и с негова помощ човекът може да премества различни предмети. Учениците надуха балони, чийто край промушиха през компактдискове, а след това рязко ги отпуснаха и дисковете „полетяха“. Бе направен извод, че колкото по-голямо е количеството на сгъстения въздух в балоните и колкото по-рязко са отпуснати, толкова по-надалеч „летят“ дисковете.

 

Учениците проследиха какво се случва с въздуха, когато се затопли и охлади, чрез експеримент, при който върху отвора на пластмасова бутилка се поставя балон, който последователно се потапя в гореща и студена вода.

 

Чрез опит с хартиена спирала, която се държи на безопасно разстояние от запалена свещ, първокласниците изследваха движението на топлия въздух. Малките експериментатори с интерес забелязаха, че когато въздухът е нагрят достатъчно, започва да се издига и да движи спиралата.

 

С помощта на своята умела преподавателка, наблюдавайки пламъка на свещта, поставена в горния край на касата на вратата, първокласниците разкриха още една тайна – как „работи“ вятърът. Коментираха силата му, посочиха уреди и апарати, които работят, използвайки тази сила, дадоха примери за машини, които наподобяват движението му. Стигнаха до извода, че той може да бъде приятел, но и враг на хората. Затова човекът трябва добре да прогнозира неговото движение и сила по цялата земя. С тази цел децата направиха ветромер, с който ще работят и в следващия час по СТЕМ лаборатория, за да открият различни технически решения, свързани с работата на модела.

След кратка пауза гостите се завърнаха в древността, за да „наблюдават“ появата на свещените знаци – писмеността. Интегративният STEAM урок на тази тема бе осъществен с помощта на трима помощници – преподавателите Мариана Георгиева (История и цивилизации), Деница Спасова (Изобразително изкуство) и д-р Ангел Ангелов (Информационни технологии), които поведоха учениците от 5. клас по стъпките от знака до писаното слово.

 

Петокласниците създадоха мисловна карта, открояваща възможностите на писмеността. След кратко запознанство с технологията за направа на глинени плочи си направиха си такива, и влизайки в ролята на писари от Месопотамия, изписваха вавилонски цифри с калеми. Малко по-късно се превъплътиха и в египетски писари, записващи думи чрез йероглифното писмо. Накрая, с помощта на „симпатично мастило“, написаха финикийските букви, които се появиха след нагряване и изсушаване на листа и оцветяване с тайната боя J (куркума и спирт).

 

На финала на това пътуване във времето сами достигнаха до извода, че финикийската писменост е коренно различна от тези, използвани в Месопотамия и Египет, както и че нашата писменост е създадена въз основа на гръцката, която пък усвоява буквеното писмо от финикийците.

Провокираща любопитство дори за тези, които поглеждат с респект към химията, бе избраната от г-жа Елисавета Димова тема – ДНК – скритият код.  На учениците от 10. клас бе дадена възможността да участват в създаването на модел на молекула на ДНК, в извличането на ДНК в лабораторни условия и в направата на кехлибарено светещо „яйце“ от епоксидна смола.

 

В началото десетокласниците се запознаха с молекулата на ДНК и четирите основни нуклеобази (аденин, тиамин, цитозин, гуанин) и тяхното просто комбиниране, причина за голямото биоразнообразие на Земята.

 

С интересен опит за извличане на ДНК от ягода учениците успяха да наблюдават в лабораторни условия отделянето на ДНК.

 

Какво представлява дървесната смола, кои са нейните основни свойства, как от нея се създава кехлибарът? Съществуват ли синтетични смоли, които наподобяват дървесната смола, какви са техните основни свойства? Какво представлява епоксидната смола? Отговор на всички въпроси младите изследователи получиха, участвайки в създаването на кехлибарено светещо „яйце“.

Скали, изграждащи релефа на Земята  бе темата, с която г-жа Бистра Тодорова увлече шестокласниците в дебрите на географията. Възпитаниците ѝ се запознаха с основните видове скали (магмени, седиментни и метаморфни).

 

С помощта на сода за хляб, оцет и хранителни оцветители учениците предизвикаха изригване на вулкан.

 

Чрез добавена реалност пътешестваха назад във времето и наблюдаваха изригването на вулкана „Кожух“, чийто полуразрушен кратер може да се види в Югозападна България – близо до град Петрич.

 

Различните разноцветни сапуни се превърнаха в седиментни скали. А топлината и силата на детските длани трансформираха слабоспоените седиментни скали в метаморфни.

В края на учебния час, отново чрез добавена реалност, наблюдаваха появата на вулканичен остров в Тихия океан.

 

В последния ден от инициативата бе осъществена дискусия между образователни експерти. В образователния форум, освен представителите на гостуващите училища – партньори, по покана на директора на СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен – д-р Албена Иванова – Неделчева, взеха участие директори на училища от гр. Шумен: г-жа Валентина Тодорова – СУ „Йоан Екзарх Български“, г-жа Росина Инджева – СУ „Панайот Волов“, г-н Павел Павлов – Второ ОУ „Д-р Петър Берон“, г-жа Веселина Николова – Трето ОУ „Димитър Благоев“, г-жа Машка Крумова – ПГМЕТТ „Христо Ботев“, г-жа Ирина Стефанова – НУ „Илия Р. Блъсков“, г-н Димо Георгиев – ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“, както и представители на Община Шумен и Регионалното управление на образованието: г-жа Емилия Чапкънова – Колева – старши експерт по организация на средното образование в РУО Шумен, г-жа Юлияна Христова – старши експерт „Личностно развитие и ресурсно осигуряване“ в Община Шумен. Гост лектор бе доц. д-р Красимир Харизанов от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

След края на дискуси я модул гостите наблюдаваха създаването на образователни 3D принтирани ресурси и работа с роботизирани ръце.

 

Тридневният образователен обмен завърши с награждаването на участниците в играта „Опознай Шумен“. Освен купи за добро представяне, гостите получиха като подарък светещо великденско яйце, което сами си бяха изработили в часа по химия и опазване на околната среда.