Какво е Zero Waste? Какво говорят етикетите на продуктите в магазините? Може ли човечеството да живее в синхрон с природата? Какво е кръгова икономика?

 

Това са темите, с които учениците и учителите от СУ „Сава Доброплодни“ се запознават от 29 до 31 март 2023 г. в ЧСУ „Мечтатели“ – гр. Варна, където заедно с учениците и учителите от СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм и ОУ „Васил Левски“ – гр. Българово са гости в рамките на обмена на иновативни практики по НП „ Иновации в действие“.

 

Националната програма „Иновации в действие“, чиято основна цел е да бъде споделен добрият опит между училищата, дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в избрано училище-партньор.

 

Същинската част на гостуването включва запознаването на гостите с иновативното направление, по което работи училището – „Академия за млади трансформатори“.

 

Zero Waste, e-числа и рециклиране – три концепции, които са заложени в търсенето на по-устойчив начин на живот. Те обединяват идеи за опазване на околната среда, намаляване на отпадъците и възможността за възобновяване на ресурсите.

 

Mогат да се използват за изграждането на по-устойчив начин на живот. Те учат младите хора да търсят промяната първо в себе си и да възприемат по-креативни решения за ежедневието, помагащи им да опазват околната среда и да поддържат света по-здрав и по-устойчив.

 

Ученици и учители от СУ „Сава Доброплодни“ имаха удоволствието да наблюдават урок по Направление 1 – „От суровината до продукта“. В него учениците се запознават с термина „компостиране“. В края на урока домакини и гости се забавляват с интерактивна игра по темата, базирана в приложението Kahoot.

 

Основан на предизвикателството е следващият модул от програмата – мини уъркшоп „Дай ми нов живот“ – препрограмиране на жизнения цикъл на продуктите. Идеята е да се използват различни по вид рециклирани материали за създаването на различни музикални инструменти. Екипите се справят успешно със задачите и всеки от тях позира със своите музикални инструменти. За емоционалното завършване на модула допринася интересна музикална игра.

 

Това, което остава в съзнанието на всички участници е, че всеки може да даде своя принос към опазването на околната среда, като събира и рециклира, като използва по-малко продукти за еднократна употреба и купува продукти, които са произведени от рециклирани материали. Със своите иновативни практики домакините успяват да предадат на учениците си и своите гости най-важното послание: да бъдат промяната, която искат да видят в света.