Престижни международни награди за ученици и учители от
СУ „Сава Доброплодни”

 

На 19 и 20 октомври 2019 година в гр. Варна се проведе VII Европейски фестивал за детска песен “Златни искри“. В конкурса за изпълнители взеха участие деца от 10 държави. Те бяха оценявани от седемчленно международно жури, включващо популярни изпълнители, композитори, продуценти и директори на фестивали, професионалисти.

 

Крисияна Ивайлова Николаева от 8-ми музикален клас на СУ „Сава Доброплодни“ с преподавател Емилия Божилова, спечели Първа награда. Ученичката получи диплом, плакет, парична награда и покана за участие в международен конкурс в Гърция през 2020-та година.

 

 

Успоредно с конкурса за изпълнител се проведе и конкурс за детска авторска песен. След направена селекция, 24 песни от 10 държави бяха допуснати за участие в конкурса. Този музикален форум е единствения по рода си международен конкурс за детска песен от професионални автори на територията на България. Песни от България, Русия, Малта, Армения, Словения, Беларус, Турция, Румъния, Боса и Херцеговина и Украйна имаха своята премиера в Арт салона на Радио Варна. Песните бяха представени от деца, на възраст от 6 до 14 години. Професионално международно жури прослуша конкурсните песни. Творческият екип Емилия Божилова и Николай Райнов, преподаватели в СУ „Сава Доброплодни“ участва с песента „Цветно“. Авторската им песен беше създадена за Ралица Ганева/ гр. Попово/ като награда от Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. „Цветно“ получи Специалната награда за успешен дебют. Европейският конкурс за детска песен “Златни искри 2019” се организира от фондация “Откритие”, с подкрепата на Министерството на културата, БНР и Община Варна и е под егидата на WAFA /Световна асамблея на артистите и фестивалите/.