СРЕЩА С ДЖАЗ ПИАНИСТА ЖИВКО ПЕТРОВ

 

На 17 ноември Арт пространството на СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, се превърна в сцена за един уникален творец – Живко Петров, пианист и композитор, посветил живота си на най-свободната музика – джаза. Пред ученици, учители и родители гостът сподели своите възгледи за музиката, творческия процес и живота. Разказа за първите си музикални стъпки, за намирането на верния път, за упорития труд на инструменталиста, за процеса на сливане с инструмента, за свободата и задължението да бъдеш себе си в музиката. Разкри своята рецепта за писане на музика – спонтанност плюс искреност, към тях добавени любов и технически умения. Присъстващите бяха запленени от аурата на твореца, излъчващ неподправеност, човечност, сърдечност и мъдрост. Шуменецът Светослав Николов – програмен директор на Jazz FM радио и приятел на „Савата“, бе в ролята на водещ. Гостът пожела да чуе клавирни изпълнения на пианисти от музикалните паралелки в училище, а вдъхновяващото му присъствие така бе завладяло младите изпълнители, възпитаници на г-жа Р. Крумова, г-жа Ж. Кацарова и Е.Вълчева – Ангела Димитрова, Елия Узунова и Константина Радева, че те музицираха от сърце и душа, получавайки неговото одобрение, поощрение, както и практически съвети за по-нататъшното им развитие като музиканти.

 

Авторската клавирна композиция на г-н Петров – „Разбрано“, със своя творчески заряд накара всички присъстващи да затаят дъх и притихнали, да поемат финия аромат на неговата красива музикална пиеса.

 

В края на срещата Арт пространството бе някак по-одухотворено.  Директорът на СУ „Сава Доброплодни“ – д-р Албена Иванова-Неделчева, благодари от името на публиката за вълнуващата среща и подари на госта картина, рисувана от възпитаничка на паралелките с разширена подготовка по изобразително изкуство. Той, от своя страна, отговори с покана за концерта на „Живко Петров Трио“ в града ни.

 

Музикалното събитие завърши с усмивки, снимки, автографи и бурни аплодисменти. То е четвъртата инициатива от поредицата „Срещи с изтъкнати музиканти“ след преобразяването на тавана на училището в Арт пространство – оазис на духовното сред прозаичността на ежедневието.

 

И тъй както радостта води след себе си щастието, срещата получи своите отзвук и завършеност по-късно вечерта, когато, в паузата между две композиции на концерта в НЧ „Добри Войников“, Живко Петров сподели с публиката в залата прекрасните си впечатления от учениците на СУ „Сава Доброплодни“ и атмосферата, която е усетил в него.