На 11 юни 2021 г., на кратка церемония в Регионалното управление на образованието, гр. Шумен, началникът на РУО – г-жа Боряна Николова, връчи грамотите на учениците от СУ „Сава Доброплодни“, участници във финалния етап на Националното състезание по български език и литература „Стъпала на знанието“ в присъствието на заместник -директора на училището и преподавателите на отличените ученици.

 

Състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ за ученици 5 – 12 клас се организира по Програма „Стъпала на знанието“ на Сдружение „10 книги“. Финалният етап се предхожда от два предварителни кръга, които отсяват участниците според техните знания, както и въз основа на уменията им да създават текст. Тестовете и темите за текстовете се разработват от Национална комисия. Във финалното състезание “Стъпала на знанието. Български език и литература” участват всички, които са показали максимален резултат (46-50 т.) в двата предварителни кръга.

 

26 ученици на СУ „Сава Доброплодни“ извървяха дългия път до финала в една изключително трудна година, за да покажат, че когато професионализмът на преподавателите (Искра Табакова, Катя Димитрова, Магдалена Заркова, Мадлена Косева и Нора Баланска) си подаде ръка с упоритостта на възпитаниците им и подкрепата на родителите, резултатите не закъсняват. Всички финалисти са се представили достойно, а 18 от тях получават и Грамота за победител – тези, които са изкачили последното стъпало на знанието за езика и грамотността без нито една грешка.

 

На наградените – Божидара Йорданова, Васил Пощаров, Велислава Куманова, Георги Пощаров, Грета Терзийска, Иванна Иванова, Ирен Ангелова, Селена Попова, Селин Ешреф и Симона Стефанова от 5. клас; Александър Маджаров, Ана-Мария Овчарова, Елиана Стоянова, Жана Петрова, Любослав Денчев, Мари-Изабел Белева, Марина Чепишева, Михаела Недева, Ралица Радулова, Рая Петрова, Светлозара Велчева, Сесил Заид и Стела Стоянова от 6. клас; Дебора Златкова и Ема Великова от 7. клас; и осмокласничката Елеонора Христова – г-жа Николова пожела здраве и още много успехи по пътя на знанието, а на преподавателите им – и капка професионална „лудост“, за да продължат нелекото си, но удовлетворяващо дело.

 

Не по-малко развълнувани бяха и родителите на наградените, съпреживяващи трепетите и успеха на своите деца.