Седмицата, която СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен посвети на паметта на будителите,  премина под надслов „Да съхраним българския дух“. За празничната атмосфера допринесоха не само представителните униформи на учениците и патриотичните песни, с които бяха озвучени кабинетите, коридорите и училищния двор, но и множеството инициативи, замислени и подкрепяни от педагозите и техните възпитаници.

С призива „Бъди съвременен будител” Средно училище „Сава Доброплодни“, град Шумен се включва в кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите “Купи 1 книга. Дари я на своето училище!”. По случай 1 ноември – Деня на народните будители, училището прикани своите възпитаници да дарят нова книга за обогатяване на училищната библиотека.

Учениците от VІ и ІХ клас вземат участие в дванадесетото издание на Националния проект на пловдивските Ротари и Зонта клубове „Народните будители и Аз“, който се провежда под патронажа на Президента на Република България.

От 25 до 29 октомври северният двор на училището се превърна в Алея на будителите, а училищната художествена галерия посреща учениците и учителите с посветена на празника тематична изложба. Фоайето на втория етаж пък приюти литературния кът „Знам за народните будители“.

„Непознатите будители“ е темата, която беше дискутира от доброплодците в часовете на класа, след като изгледаха подготвената специално за случая мултимедийна презентация. В 11:35 часа на 28 октомври (четвъртък) във фоайето на втория етаж зазвъняха гласчетата на третокласниците, които бяха подготвили рецитала „За вас, будители“. В последния ден от седмицата специален гост на СУ „Сава Доброплодни“ бе представител от  Къщата музей “Панайот Волов” – град Шумен.