На 28.11.2022 г., стартираха изявите, свързани с Патронния празник на СУ “Сава Доброплодни”, град Шумен.
Учениците от 6.г поднесоха цветя пред паметната плоча на Сава Доброплодни.

 

Въодушевлението и празничната приповдигнатост се усещаше и по коридорите на училището, а вниманието привличаше експонираната на първия етаж изложба на учениците от 6.г клас.

 

Официалните униформи, с които бяха облечени учители и ученици, тържественият час на класа засилиха усещането на училищната общност към една принадлежност, тази на будителя, учителя, културния деятел Сава Доброплодни.

 

 

 

„ДОКЪДЕ МОЖЕШ ДА СТИГНЕШ?” е въпросът, който си задават учители и ученици, престъпвайки новосъздаденото Арт пространството на четвъртия етаж на СУ “Сава Доброплодни”, град Шумен.

 

Отговорът в този втори ден на отбелязване на патрона на училището дадоха седмокласниците. “Творчество без граници” е изложбата, която показва още веднъж, че за таланта граници няма.

 

Викторината, която е традиционна за училището и е свързана с делото на Сава Доброплодни, тази година акцентира върху будителския дух, учителското поприще и мисията на съвременния учител. Състезателният характер на инициативата накара учениците да покажат най- доброто от себе си.

 

Авторитетното и уважавано жури в състав: проф. д-р Добромир Добрев, преподавател в Шуменския университет, г-н Николай Русев, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО -Шумен и г-жа Деница Спасова, учител по изобразително изкуство в СУ “Сава Доброплодни” оцени представянето на отборите. Първо място зае отбора на 7.б клас, втори са учениците от 7.а клас, а на трето място- 7.е клас.

 

 

30.11.2022 е третият ден, в който възпитаниците на СУ “Сава Доброплодни “ отбелязват 202 години от рождението на своя патрон с поредните мероприятия.

 

Ритуалът-посвещение в доброплодство е традиционен за училището, но всяка година той е вълнуващ за новопостъпилите ученици в първи, пети и осми клас. Обещанието ,изречено в слово, да следват заветите на Доброплодни, ги приобщава към най-голямата училищна общност в областта.

 

Знанието като водеща добродетел намери отражение и в откритите уроци , изнесени от петите класове.

 

Урокът по родолюбие на учениците от осми клас затвърди още веднъж идеята, че един народ умира, ако забрави своето минало. Без живителната сила на корените си, ние сме обречени. Следвайки мъдростта на нашия патрон, разбираме, че най-важното в настоящето е учениците“ да израснат като добри хора“. Идеалите на Доброплодни няма да се забравят, докато се предават във времето.

 

 

 

Празничните дни, посветени на патрона на СУ „Сава Доброплодни“  завършиха на 01.12.2022 г. с юбилеен концерт в ДКТ „Васил Друмев“.

 

Зрителите, които не успяха да бъдат в залата на театъра, имаха възможност да гледат изявата на видео стена, поставена пред централния вход на театъра.

 

Музиката, танцът ,силата на непреходен български фолклор накараха публиката да се потопи във вълшебния свят на таланта, да усети мистерията на вечното и истинско чудо, наречено изкуство. Неслучайно слоганът на концерта беше: “30 години училище по изкуства, 30 години ВЪЛШЕБСТВО без край“.

 

Еврипид е казал: „Няма истински живот без изкуство“ и учители и ученици го доказаха с този спектакъл. Сцената блесна с енергията на младостта, таланта и изяществото. Всеки, който се е докоснал до изкуството, остава подвластен на магията и я носи завинаги в сърцето си.

 

Празнична заря с ослепителни фойерверки, които полетяха към небесния простор, сложи подобаващ финал на седмицата, посветена на Сава Доброплодни.

Училищната общност на СУ“Сава Доброплодни“ показа за пореден път, че вдъхновението, вярата, куражът и най-вече любовта са гаранция за успех. Модерно образование и по-добро бъдеще за нашите деца е възможно и лесно постижимо със силата на изкуството.

Докато имаме сетива да виждаме красивото на сцената и в живота, изкуството ще е вечно и вълшебството ще е без край…