Пилотен проект на фондация “Подобри” за оползотворяване на празни пластмасови бутилки ще позволи на едно от три шуменски училища да спечели пейка, съобщи председателят на УС на фондацията Петър Бодуров. В надпревара за това кой ще събере повече бутилки ще се включат СУ “Сава Доброплодни”, СУ “Панайот Волов” и II ОУ “Д-р Петър Берон”. Състезанието ще бъде справедливо, тъй като на финала събраната “пластмасова смет” ще бъде преизчислена върху брой ученици, участващи в присъствено обучение в трите месеца, през които ще върви проектът. Стартът на състезанието е в четвъртък, 18 март.

 

В трите училища вече са поставени “умни кошове” за събиране на кенчета от безалкохолни напитки и PVC бутилки. Кошовете са умни, защото са оборудвани с тензосензори – електронни кантари, които ще изчисляват килограмите на пуснатите бутилки и датчици, които ще ги броят. Следи се и обемът на коша, за да знаят обслужващите кога да ги опразнят. Съоръжението е свързано с интернет и в реално време в създаден за целта платформа с уебсайт, където  всеки ученик и всяко училище ще може да следи моментното състояние. При напълване кошът ще се опразва, а пълненето ще продължава с нови сили. Накрая от фирма,  занимаваща се със събирането на PVC отпадъци ще прибират събраното. Възможностите за шашми и излъгване на умните кошове са сведени до минимум. Моментното състоние има само информативен характер, важно при определяне на победителя ще бъде реалното тегло на събраните празни бутилки от рециклира щата фирма. Победителят ще спечели пейка.

 

 

 

“Това е стартиращ продукт, първа версия на продукта, по който ще работим. Искаме да валидираме системата, да видим какво количество бихме събрали. Следващата ни стъпка е да помислим за изкуствен интелект и за поставянето на такива съоръжения по търговски обекти, лавки, големи вериги. Имаме прототип на изкуствен интелект при който се отчита кога хвърлената бутилка е на Кока Кола, на Дерби или на Пепси. Искаме количеството събрани отпадъци да бъде рециклирано, примерно да придобие формата на суровина за 3D принтер.” – коментира Петър Бодуров.

Системата е разработка на фондация “Подобри”. Денис Исметов отговаря за хардуера и архитектурата, а за софтуера и мрежовата част Ивайло Сакелариев.