Да владееш родния си език е важно и престижно – словото е първата крачка към знанието, то ни разкрива необятните хоризонти на науката и очертава пътеките, които ни свързват с хората. По тези пътеки вървят за поредна година учениците от СУ „Сава Доброплодни“, завоювали едно първо, пет втори и три трети места в различните възрастови групи на Националното състезание по български език и литература „Любословие“.

 

Състезанието се организира за дванадесета поредна година, а основната му цел е да провери функционалната грамотност на подрастващите. В последните седем години възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“ са сред участниците, традиционно печелещи призовите места.

 

През настоящата учебна година в езиковата надпревара взеха участие 24 наши ученици от пети, седми, осми и девети клас.

 

В групата с най-масово участие, в конкуренция с над 586 петокласници, Даная Станчева и Ралица Монова от 5.а клас се класираха на второ място, а Александър Брезин, Далиа Спасова и Елия Мариянова от същия клас завоюваха бронзови отличия. Достойно бе представянето и на останалите ни участници – Николета Николова, Сияна Николова, Борис Илиев и Магдалена Гинева от същия клас; Борис Борисов от 5.б клас; Иван Параскевов и Траян Георгиев от 5.в клас.

 

Седмокласничката Ралица Вълкова (7.б клас) оглави класацията в групата си, състезавайки се с 410 участници, за което бе удостоена със златна грамота. Сребърни грамоти получиха Катерина Гунева и Цветелина Дончева от 7.б клас. Не ни разочароваха и останалите седмокласници, наградени със сертификати за участие – Галена Славева (7.а клас), Елена Йорданова и Грета Терзийска (7.б клас), Ирен Ангелова и Златомира Николова (7.е клас).

 

Със сребро се окичи и единствената ни участничка сред осмокласниците – Мария Димитрова от 8.б клас, а деветокласничките Сияна Милчакова, Симона Милчакова (9.г клас) и Мария Димитрова (9.в клас) получиха сертификати за усилията си да овладеят родното слово.

 

Отличените ученици са възпитаници на преподавателките по български език и литература в СУ „Сава Доброплодни“ г-жа Катя Димитрова, г-жа Мая Бойчева и г-жа Нора Баланска, открили призванието си в мисията да отстояват духовността в материалния свят, който ни заобикаля.