Повече от 300 ученици от СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен ще се включат в Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата с едновременно масово рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. Обявеното за цялата страна начало на подкрепената от МОН проява е 12:00 часа на 18 февруари. В 12:30 на спортната площадка осмокласниците ще определят победителя в състезанието „Лъвски скок“. Във времето от 7,30 до 18,30 часа част от най-достойните доброплодци ще бъдат почетен караул на училищното знаме.

 

По традиция училището посвещава на паметта на Левски цялата седмица от 14 до 19 февруари. В ХГ „Сава Доброплодни“ е експонирана изложбата „По стъпките на Апостола“. Литературният кът „Думи за Апостола“ е разположен на втория етаж. На мониторите във фоайетата може да бъде гледан видеоматериал за Васил Левски, а училищната радиоуредба озвучава междучасията с патриотична музика. На Дякона е посветена и презентацията за часа на класа под надслов „По стъпките на Апостола“.

 

В сряда от 11:30 часа ще се проведе викторина с ученици от ІV клас „В памет на Левски“. След нейния край четвъртокласниците ще прочетат съчиненията си „Левски в сърцата ни“.

 

Интерактивното състезание „Да си спомним за Апостола“ с ученици от VІ клас е другият акцент в събитията, с които СУ „Сава Доброплодни“ ще почете паметта на Апостола. То ще се състои на 17 февруари от 12:30 ч.

На 19 февруари от 11:00 часа възпитаници на училището ще поднесат цветя пред паметника на Левски в рамките на общоградския ритуал.