В Деня на Шумен, 11. 05.2022, участници от КЛУБ ДЕБАТИ на СУ „Сава Доброплодни“  взеха участие в междуучилищна дебатьорска среща, която се проведе в къща  – музей „Баба Райна“.

 

Форматът на състезанието  World Schools /Световни училища/  изискваше по трима участници от отбор.

 

Представителите на СУ “Сава Доброплодни“ Стефан Калинов от 9. А, Анелия Господинова от 10. В и Георги Йорданов  от 11. А извоюваха безапелационна победа и  в двата кръга на състезанието.

 

Жребият отреди в първи кръг отборът на Савата да се изправи срещу сборен отбор, съставен от представители на различни шуменски училища. Целенасочено и последователно дебатьорите разгърнаха аргументи в качеството си на опозиция по темата: “ Това правителство вярва в онлайн образованието в България“.

 

Във финалния кръг  отборът на СУ “Сава Доброплодни“ се изправи срещу силната конкуренция на ППМГ „Нанчо Попович“. В този дебат на тема: „Това правителство вярва, че медиите влияят негативно върху социалната активност на младите хора“ нашите участници имаха утвърждаващата роля на Правителство. Убедителните речи, в съчетание с доза артистизъм  и  премерено чувство за хумор им извоюваха  първо място в състезанието.

 

В сборния отбор на състезанието взе участие и друг представител на Клуб Дебати от СУ „Сава Доброплодни“ – Никол Илиева. На десетокласничката  се падна трудната задачи да бъде трети говорител и да се изправи срещу своите  съклубници. Тя успя да очарова  арбитри и публика с непринуденост и естественост,  да заяви присъствие с добре структурирана и  емоционална реч.

 

Ръководител на клуба е Мадлена Косева, преподавател по български език и литература.

 

След  двегодишно отсъствие на живо  състезание, учениците на СУ „Сава Доброплодни“ показаха, че умението да дебатираш се гради с много труд, постоянство, с желание да учиш, да надграждаш и  най-вече  – да  побеждаваш.