На  15. 05.2023, участници от КЛУБ ДЕБАТИ на СУ „Сава Доброплодни“  взеха участие в междуучилищна дебатьорска среща, организирана от ЦПДР-ОДК „Анастас Стоянов“, Шумен, която се проведе на територията на възрожденски комплекс „Старият Шумен“, в къща  – музей „Баба Райна“.

 

Форматът на състезанието  World Schools /Световни училища/ е популярен формат за състезание по дебати, който изисква участниците от един отбор да са по трима и логично и обосновано да разгърнат аргументи  за или против  поставената  тема.

 

Представителите на СУ “Сава ДоброплодниАнелия Господинова от 11. В и Даяна  Кирилова  от 11. А и Никол Илиева от 11.В клас извоюваха безапелационна победа и  в двата кръга на състезанието.

 

Жребият отреди в първи кръг отборът на Савата да се изправи срещу сборен отбор, съставен от представители на различни шуменски училища. Целенасочено и последователно дебатьорите разгърнаха аргументи в качеството си на опозиция по темата: “ Това правителство вярва, че използването на изкуствен интелект ще донесе повече вреда , отколкото полза“.

 

Във финалния кръг  отборът на СУ “Сава Доброплодни“ се изправи срещу силната конкуренция на ППМГ „Нанчо Попович“. В този дебат на тема: „Това правителство ще върне културните артефакти в националните им държави“,  нашите участници имаха утвърждаващата роля на Правителство. Убедителните речи, в съчетание с артистичност и  премерено чувство за хумор им извоюваха  първо място в състезанието.

 

 

Ръководител на клуба е Мадлена Косева, преподавател по български език и литература.

 

За пореден път отборът на Савата показа умение за разгръщане на  добре структурирана и емоционално въздействаща реч, демонстрира стил, който се изгражда  с много труд, постоянство, със способността да работиш в екип и най-вече с желание да учиш и да надграждаш себе си  – така , както умеят победителите.