На 6 април 2021 г. (вторник) предизвикателството #саватачете и неговите инициатори – Нора Баланска (учител по български език и литература) и 5.е клас от СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, ще бъдат виртуални гости в предаването За думите на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио по покана на водещата г-жа Венета Гаврилова.

 

Кампанията #саватачете, идеята за която възниква спонтанно в разговор между едни будни петокласници и класната им ръководителка, започва своя фейсбук живот на 2 април 2021 г. със следния призив:

 

Пети „е“ клас на СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен и тяхната класна ръководителка Нора Баланска отправят своето предизвикателство към всички малки, големи и още по-големи четящи хора.

 

В периода от Международния ден на детската книга (2 април) до Световния ден на книгата и авторското право (23 април) направете снимка/селфи с корицата на обичана книга и любим цитат от нея. Споделете я с #саватачете и ни потопете в магията на словото.“

 

В потвърждение на Георги-Господиновата максима, че „четящият човек е красив“, интернет пространството грейва с одухотворените лица на прегърналите книга читатели, отправящи своето послание за доброта и мъдрост с думите на любимия си автор. Инициативата предлага една лесно осъществима алтернатива за изграждане на чувство за общност, което все повече ни липсва в трудните времена, в които живеем.

 

Предаването може да бъде слушано на интернет адрес http://player.bnr.bg/?p=2 .