През 2023 година светът чества 550 години от рождението на Николай Коперник – математик, астроном, юрист, икономист. Стартът на Годината на Коперник в СУ „Сава Доброплодни“ беше даден още през месец февруари с откриването на изложба на създадените от петокласници астрономически инсталации и картини, представящи Слънчевата система. Последваха открити уроци в училищния STEM център, посещение на Научния център „Коперник“ във Варшава, астрономически наблюдения.

Честването на годишнината от рождението на полския ренесансов учен продължи с обявяването на училищен конкурс „Николай Коперник, Слънчевата система и Вселената“ – в три направления – литературно творчество, мултимедиен проект, изобразително изкуство.

На 23 май в Арт пространството на училището се състоя тържествената церемония по награждаването на лауреатите в конкурса. Наградите на победителите в съответните категории връчиха Негово Превъзходителство господин Мачей Шимански – посланикът на Република Полша в България, и господин Найден Косев – заместник-кмет на община Шумен.
Гостите на церемонията и участниците в конкурса бяха поздравени с изпълнения на ученици от музикалните класове в училището, а победители в категорията „Литературно творчество“, раздел „Приказка, разказ, стихотворение“, представиха своите произведения.
В създадените литературни творби, рисунки и мултимедийни проекти науката среща въображението и това показва, че учениците и учителите в СУ „Сава Доброплодни“ продължават да градят заедно своята планета на знанието и таланта.

 

Резултати: тук