На 25 юни в град Русе се проведе Националният младежки форум „Арнаудови срещи 2022. Пътят към познанието“, в който взеха участие Даяна Василева от VIа клас и Цветелина Дончева от VIб клас, подготвили текстовете си с помощта на своята учителка по български език и литература г-жа Катя Димитрова. 140 ученици, студенти и учители от Бургас, Варна, Видин, Враца, Джебел, Пловдив, Симитли, София, Стара Загора, Тетевен, Тутракан, Шумен и Русе представиха свои доклади, презентации и мултимедийни изследователски проекти  в областта на хуманитарните науки в три работни секции. Всички разработки бяха оценени от компетентно жури, като шестокласничката Цветелина Дончева получи Специално отличие за своя разказ „Велики Преслав – историята на един народ. Неразказаната история“.

 

В програмата на конференцията бе включена прожекция на късометражния филм „Серафим“ и онлайн среща с неговия режисьор Ваня Донева. Участниците имаха възможност да посетят личната библиотека на Михаил Арнаудов и музейната експозиция с библиотечни архивни материали.

 

Желанието на организаторите на конференцията е да продължават да провокират и да стимулират интереса у младите хора да издирват и проучват литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес. Предвижда се издаването на електронно списание, в което ще бъдат публикувани отличените от журито разработки.