Училищният ученически съвет отбеляза 20 ноември – Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

 

Според официалната статистика на МВР само от началото на 2023 до края на септември в България са загинали общо 393 души, а 6799 са били ранени в катастрофи. Причините за тази статистика са много и сложни – пътищата из страната не са в добро състояние, маркировката не е ясна, метеорологичните условия в последните години са непредвидими, а понякога хората зад волана постъпват безразсъдно и последствията от това са тежки.

В отговор на тези стряскащи данни Училищният ученически съвет при СУ “Сава Доброплодни” предприе инициатива на този ден да представи кратки беседи по БДП пред всички ученици в начален етап по време на часа на класа. Ученици от V до XII клас представиха кратка презентация пред малчуганите и им припомниха как да се движат безопасно в града.

Успоредно с това екипът на Училищния ученически съвет организира и изработването на плакати, с които да насочи вниманието на своите съученици към темата. Младежите споделиха, че носят чувство за отговорност и желаят да се включат в усилията по превенция на пътнотранспортните произшествия.

Информационната кампания е само началото на тези усилия и екипът сподели, че ще продължи да мобилизира учениците в акции, с които да поставят на фокус важността на проблема и с общи усилия да променят черната статистика. Училищният ученически съвет символно се събра в северния двор на училището между двете смени, за да отдаде почит на загиналите. Участниците се формираха във фигура на знака за внимание и така по атрактивен начин напомниха на всички ученици да спазват правилата за безопасно движение.