Открит урок, посветен на 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров, постави началото на поредица от срещи, в които учениците от музикалните паралелки на СУ „Сава Доброплодни“ ще дискутират с известни личности темата „Ярката следа в музикалната култура на ХХ век“.

Днес гости в Арт пространството бяха Гергана Петрова – концертмайстор на Симфониета – Шумен и Екатерина Томова – уредник в къща-музей „Панчо Владигеров“ в нашия град.

В присъствието на съмишленици и приятели на училището от Jazz FM – Емил Войников и Светослав Николов (програмен директор на радиото), г-жа Томова представи пред учениците любопитни факти около създаването на някои от най-известните произведения на Панчо Владигеров като „Българска сюита“, „Сарабанда“ из „Класично и романтично”, „Хумореска“ и рапсодия „Вардар“. Виртуозното изпълнение на цигулка на Гергана Петрова пресъздаде динамичното и сложно музициране на Панчо Владигеров.

Учениците от 9. в клас – профил „Музика“ изненадаха гостите с изпълнението на „Цъфнало й бяло кокиче“ от цикъла „Шест български народни песни за глас и пиано“ под съпровод на акордеон.