На опазването на българщината – чрез оказване на почит към паметта на будителите – посвети седмицата преди 1 ноември СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен. Северният двор на училището бе превърнат в Алея на будителите. Художествената галерия до южния вход посрещаше ученици, учители и гости с изложба на картини, посветени на празника, фоайето пред библиотеката приюти литературния кът „За теб, народе мой“, а по училищната радиоуредба звучаха родолюбиви песни. Часовете на класа през тази седмица бяха посветени на тристагодишнината от рождението на Паисий Хилендарски.

 

 

Във вторник представителните отбори на шестите класове се втурнаха (в буквален и преносен смисъл) в интерактивната игра „По светлия път на будителите“.

 

Срядата бе определена за Ден на отворените мечти. Под този надслов на 26 октомври 2022 г. Средно училище „Сава Доброплодни“ откри реконструирания четвърти етаж на училището. Гости на това събитие бяха представители на община Шумен, ШУ „Епископ Константин Преславски“, директори и учители от училища и детски градини, както и представители на бизнеса. Те бяха провокирани да влязат в ролята на ученици – да творят в новосъздадените ателиета по живопис, скулптура и графика, да усетят емоцията от досега с  музикалното изкуство, да участват в STEM занятия.

 

Открит урок по будителство бе осъществен с учениците от 12. клас, профил История и цивилизации, с любезното съдействие на гост – лектора от ШУ „Епископ К. Преславски“ доц. д-р Цветана Иванова. В духа на празника младите хора бяха провокирани да се замислят за българския дух, националния идеал и историческата ни принадлежност.

 

С литературно-музикалната програма на учениците от IV клас „Искри от миналото, светлина за бъдещето“ в петък бе поставен финалът на тази колкото наситена със събития, толкова и емоционална седмица, в която училището за пореден път се заяви като родолюбива общност, вървяща смело към бъдещето, без да забравя, че то ни е завещано от светлите личности в миналото.