СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен е общност, изповядваща единни ценности, сред които важно място заема почитта към българската светиня Васил Левски. Затова ежегодно цялата училищна общност взема участие в инициативите, свързани с отбелязването на годишнината от неговата смърт. Тази година не прави изключение. И макар че усложнената епидемиологична обстановка изпрати по домовете им част от нашите възпитаници, те също изразиха преклонението си пред паметта на Апостола.

В последния си присъствен ден в училище 11 паралелки от 5. и 7. клас рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“, за да подкрепят виртуално учениците от 3., 4. и 6. клас, които днес, на 18 февруари, ще го изпълнят на живо в рамките на Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата.

Силен финал на видеото поставя нашето специално дете – шестокласникът Богдан Николов, който, мотивиран от своята преподавателка по литература г-жа Катя Димитрова и с подкрепата на майка си, само за няколко дни  научи и изрецитира изразително цялото стихотворение.

Видеоклипът е дело на екип, включващ заместник-директора на СУ „Сава Доброплодни“ г-жа Ивелина Иванова (логистика) и преподавателите г-жа Десислава Гинева (видео заснемане), г-н Николай Райнов (авторска музика и монтаж) и г-жа Нора Баланска (идеен замисъл и реализация).