Има събития, които оставят своята дълбока резка в колективната памет на един народ. Има хора, писали с кръвта си летописната книга на своята родина. В навечерието на Трети март – учениците от СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен си  припомниха завета на тези предци и почетоха паметта им с флашмоб „Пеем за свободата“.

 

В седмицата, посветена на националния празник, възпитаниците на училището участваха в образователната игра „Какво е за мен България?“, в различни рецитаторски конкурси (на Община Трявна, Общински младежки дом – гр. Русе и РБ „Стилиян Чилингиров“ – гр. Шумен) и експонираха свои картини в училищната галерия.

 

 

На самия празник учениците от Vа клас ще поднесат цветя пред паметника на Стефан Караджа, а зрелостниците ще се включат в общоградското честване с поднасяне на венец.

 

Божидара Жечева и Даяна Василева участваха в различни рецитаторски надпревари , посветени на 3 март. В Детския национален конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения „България – майка на герои“ , участниците бяха 165 и организаторите от община Трявна отличиха Божидара Жечева от Vб клас с Трета награда за изпълнението на „Ти знайш ли този край“ от Стилиян Чилингиров. Общински младежки дом-Русе, стоящ в основата на инициативата „За да я има България“, отличи петокласничката с поощрителен приз, както и Даяна Василева от Vа клас . В Националния конкурс за изпълнение на българска литература, организиран от РБ „Стилиян Чилингиров“ в Шумен се включиха 418 души, като Даяна спечели Втора награда в категория до V клас за изпълнение на стихотворението „Трети март“ от Валентин Йорданов. Ученичките се подготвяха със своята учителка по български език и литература Катя Димитрова.

 

Даяна Василева

 

 

Божидара Жечева

 

 

Oбразователната игра „Какво е за мен България?“

 

 

В навечерието на Трети март учениците от Ve клас на СУ “Сава Доброплодни”, гр. Шумен осъществиха своята първа среща с творческия гений на Христо Ботев. Часът по литература премина под мотото на Константин-Константиновите думи: „Той даде всичко, което имаше, на тая земя, дето отиде да умре: своята неосъществена младост, своя гений, с който цъфна голямата поезия на българския народ, остави ни един език, на който ние още не можем да му се отблагодарим достойно. Какво повече може да даде един човек?“. Петокласниците рецитира откъс от поемата “Хайдути”, с кръстословица и ребуси достигаха до различни факти за делото на бележития българин и неговата творба, за да се потопят в заредената с патриотизъм атмосфера на онази епоха и да разберат, че патриотизмът е истински само тогава, когато думите са подкрепени с дела.