Можеш да осъдиш някого на забвение, но ще трябва да изпълниш присъдата над тези, които го помнят.“

Станислав Йежи Лец

 

За училищната общност на СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен героите на българското освобождение продължават да живеят.

 

В навечерието на Трети март на фона на величествен декор, пресъздал паметника на Шипка, учениците и техните учители припомниха завета на предците ни и почетоха паметта им с литературно-музикалната програма „Свободата в сърцата ни“.

В седмицата, посветена на националния празник, за възпитаниците на училището бе изнесена публична лекция на тема „Освобождението на България не идва даром, то е заслужено“. Нейни създали и изпълнители са родолюбците от Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен. Гостите показаха облекло и униформи на български хайдути, четници, опълченци, руски и турски войници и направиха зрелищна демонстрация на оръжия,  използвани в националноосвободителните борби на българите.

В училищната галерия учениците от паралелките с разширено и профилирано изучаване на изобразително изкуство подредиха изложба от свои картини, вдъхновени от делата на националните ни герои.

 

На самия празник петокласниците ще поднесат цветя пред паметника на Стефан Караджа, а ученици от девети и дванадесети клас ще се включат в тържествената заря-проверка и общоградското честване, поднасяйки венци пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война.