ВАСИЛ ЛЕВСКИ

148 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

 ЗА ТЕБ, АПОСТОЛЕ …

 

 

В моменти като този, трудни за съдбата на човека и на нацията, ни трябва надежда и упование. За нас, българите, тя се въплъщава в образа на най-чистия син на майка България – дякона Васил Левски.

 

По традиция отбелязването на годишнината от смъртта на Васил Левски в СУ „Сава Доброплодни“ е наситено със събития. Тази година, въпреки изолацията и физическата дистанция, не стана изключение и доброплодци отдадоха своя дан на паметта и делото на Апостола.

 

На 15-и февруари на мониторите в училищните фоайета бе пуснат видеоматериал за Васил Левски, а междучасията бяха озвучени с музика, тематично свързана с делото и личността на Апостола. В ХГ „Сава Доброплодни“ бе експонирана изложбата „Аз и моята родина“, създаден бе и литературен кът „Знам за Апостола“. В часа на класа с презентацията „По стъпките на Апостола“ възпитаниците на училището си припомниха ключовите епизоди в неговата биография и най-силните му послания.

 

 

 

С флашмоб „Помним заветите на Левски“ четвъртокласниците изказаха своята признателност към Апостола на 17-и февруари.

 

 

На 18-и в интерактивната игра „Идеите на Левски – духовен мост между минало, настояще и бъдеще“ се включиха учениците от X а и Х б клас.

 

 

На 19-и февруари възпитаниците на училището взеха участие в общоградското отбелязване на 148-те години от трагичната смърт на Апостола, поднасяйки цветя пред паметника на Васил Левски. Четвъртокласниците премериха сили в състезанието „Лъвски скок“, а с учениците от ІV в клас в къщата музей „П. Волов“ бе проведен открит урок на тема „Нека знаем, нека мислим“.

 

 

 

 

По повод 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски, СУ „Сава Доброплодни“ организира и ученически литературен конкурс, посветен на личността и делото на Апостола. Темите „Левски и свободата, Моята среща с Левски днес“ провокираха любознателните доброплодци. На 19.02 г-жа Мария Костадинова връчи грамоти и награди на изявилите се ученици:

1.-4. клас

първо място: Далия Драгомирова от IV a клас

второ място: Росен Милев от IV  б клас и Сияна Лазарова от IV а клас

трето място: Велизара Валентинова от IV в клас и Лили Борисова от IVа клас

5.-12. клас

първо място: Благовеста Георгиева  от VIII a клас и Христина Стоянова от XII б клас

второ място: Девора Станчева XII в клас

трето място: Гергана Апостолова от VIII a клас

Отличено бе и стихотворението „Последните мигове на Левски“, написано от Чани Апостолова от XII а клас.