Газиран ли е океанът? Как водата може да задвижи автомобил през XXI век? Как сложната, на пръв поглед, наука може да бъде сведена до разбираеми за децата и учениците експерименти? На тези въпроси търсиха отговор по време на научно посещение в полската столица Варшава десет учители от СУ „Сава Доброплодни“.

 

В петдневното пътуване участваха преподаватели по природни дисциплини и начални учители, работещи по създаването и провеждането на интердисциплинарни уроци в STEM центъра на СУ „Сава Доброплодни“.

 

Основната цел на визитата беше Научният център „Коперник“ – база с обща площ 15 хиляди квадратни метра, открита през 2010 година с цел развитие на науката, сътрудничество с учени и учители, а също така представяне на достиженията на човешката цивилизация по достъпен начин за най-младата аудитория – децата и учениците. Центърът носи името на  световноизвестния полски учен, икономист, математик и юрист Николай Коперник, чиято 550-годишнина от рождението се отбелязва в СУ „Сава Доброплодни“ с инициативата „Година на Коперник“.

 

В научния център на брега на река Висла посетителите могат да се докоснат и да експериментират с 200 интерактивни експоната, разпределени в 19 тематични групи, обхващащи всички сфери на човешката дейност.

 

Преподавателите от СУ „Сава Доброплодни“ имаха възможността да се запознаят с работата на лабораториите в Научния център и лично да участват в провеждането на практически   експерименти в лабораториите по физика и по химия. Разпределени в екипи по двама учителите се превърнаха за кратко в ученици, които трябваше да стигнат с помощта на експерименти до изводи за затоплянето на климата. В друго занятие пък трябваше да опознаят устройството на автомобилите с водороден двигател и тръгвайки от базовата суровина – чаша с вода да завършат експериментите с работещи модели на водородни автомобили.

виж още на www.shmoko.bg