С много отличия се завърнаха възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен от провелия се на 11 и 12 март в град Русе XV Национален конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“. Над 500 изпълнители от цялата страна се включиха в юбилейното издание на формата. Председател на журито бе проф. академик Милчо Василев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Сред членовете на журито бяха изпълнителите от световноизвествия квартет „Славей“, както и Сашка Ченкова – дългогодишен преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“ – град Котел.

 

Конкурсът е включен в националния календар на Министерството на културата, а вече шеста година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност на индивидуалните изпълнители от III възрастова група, класирани съответно на I, II и III място да бъдат стимулирани с годишна стипендия.

 

Мартин Ганчов от 10.в клас завоюва второ място в категория „Народно пеене – индивидуални изпълнители“ и получи едногодишна стипендия. Аделина Георгиева от 5.б клас бе класирана на второ място и има правото да кандидатства пред Министерството на културата за целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

 

Лауреат на конкурса е и Народният хор при СУ „Сава Доброплодни“, удостоен от журито с първо място.

 

Сред наградените от нашето училище са и следните ученици:

I възрастова група: – Грамота за „Отлично представяне“получиха:

  • Теодора Свиленова Петкова – 1.б клас
  • Доника Димитрова Шикова – 3.в клас 
  • Тианна Христова Димова – 4.б клас 
  • Мариета Захариева Руменова – 4.б клас

 

Грамота „Много добро представяне“ за:

  • Румина Тихомирова Петкова – 1.б клас

 

В категория „Камерни вокални групи“ дуетът „Сестри Георгиеви“ от 7. музикален клас бе удостоен с III място.

 

В III възрастова група Поощрителни награди получиха:

  • Славея Яворова Младенова – 8.в клас
  • Моника Радославова Радева – 8.г клас

 

В IV възрастова група отличия получиха:

  • Крисиана Иванова Иванова – 12. в клас – второ място
  • Севги Акиф Рагуб – 12.в клас – трето място

 

Сред инструменталистите гайдарят Златиян Янев от 4.б клас получи грамота за „Много добро представяне“. Негов музикален педагог е Мирослав Минчев.

Учениците, удостоени с награди за своето певческо майсторство, са от класовете по народно пеене на Димитричка Илиева, Веселка Антонова, Дарина Бошнакова и Янка Димитрова.