Петима ученици от СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен ще имат възможност да участват в лятно обучение в най-големия училищен Технопарк в Русия „Физтех-лицей“ на името на П.Л. Капицы, намиращ се в Московска област.

Константин Киров и Никола Колев от 8.а клас, Александър Маджаров и Михаела Недева от 9.а клас и Петър Банов от 10.а, всички от паралелките с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ с интензивно изучаване на руски език, преминават през предварителен конкурс, подготвяни от техния учител по руски език Любов Кула – Фердинандова, за да бъдат селекционирани за международния обмен „Здравствуй, Россия!“. Освен отличното владеене на руски език, те са показали завидни знания, свързани с руската история и култура, което ги прави част от 700 деца от цял свят, които ще имат възможност да се обучават чрез най-съвременните технологии в образователния процес.

Програмата стартира от 2014 г. и се организира от Федералната агенция за Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество.

Като участници в Interdisciplinary Design School, учениците ще имат възможност да се обучават в различни направления:

БиохимТех (екология, микробиология, растениевъдство);

QuantumTech (физика, алтернативна енергия);

CreativeTech (креативни индустрии, архитектура, изящни изкуства, дизайн);

MechTech (колесна роботика, хуманоидна роботика, летяща роботика);

DigitalTech (виртуална и добавена реалност, програмиране);

(проектантска дейност, адитивни технологии, индустриален дизайн, 3D моделиране).

 

Международният обмен започва на 14.07. и ще продължи до 28.07., като всички разходи, без самолетни билети, се поемат от организаторите.